Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Biyoteknoloji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 

Ketencik’den jet yakıtı üretilecek

Anadolu'nun çorak topraklarında “jet yakıtı” üretilecek. Samsun Enerji Tarım Araştırma Merkezi, ABD’de yetişen yağından jet yakıtı üretilebilen ketencik bitkisinin Türkiye'de çorak arazilerde yetiştirilmesi için çalışma başlattı.


Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, yağından jet yakıtı üretilebilen ve ABD ile Avrupa'nın bazı bölgelerinde sınırlı sayıda yetişen ketencik bitkisinin Türkiye'de çorak arazilerde yetiştirilmesi için çalışma başlattı. Merkezin Enerji Tarımı Bölümü Başkanı Mustafa Acar, ketencik yağından jet yakıtı üretilmesi için dünyada önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini, bitkinin uçaklarda yakıt ham maddesi olarak kullanımı için yapılan testlerde başarılı sonuçlar alındığını söyledi. Ketencik bitkisinin Türkiye'de hiç yetişmediğini belirten Acar, “Enerji bitkileri içinde değerlendirilebilecek alternatif bitkilerden biri ketencik. Biz de bu bitki üzerinde çalışma yapmayı planladık. ABD Gen Bankası'ndan 45 çeşit ketencik bitkisi tohumu getirterek bunun üzerinde çalışmalarımıza başladık.” dedi.

Bitkinin, Türkiye'ye adapte olabileceğini ifade eden Acar, “Yetişme şartları bölgemizde mevcut. Biz de 45 çeşit materyalle üretime başladık. Bölgemize ve ülkemize uyum sağlayan 15 çeşitle bundan sonraki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 3 yıl sürecek proje kapsamında bitki ülkemize tamamen uyum sağladığı anlaşıldığında bu bitkinin özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan çorak arazilerde dikilip üretilmesini sağlayacağız” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Ketencik, jet yakıtı üretilecek
Link: Ketencik’den jet yakıtı üretilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız