Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Biyoteknoloji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 

Tarımsal atıklar evleri ısıtacak 



Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, yakıldıkları için kırsal kesimlerde çevre kirliliğine yol açan çay, fındık ve çeltik atıkları ile anızın, evlerin ısıtma sisteminde kullanılabilmesi için proje hazırladı.
 
 




Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, yakıldıkları için kırsal kesimlerde çevre kirliliğine yol açan çay, fındık ve çeltik atıkları ile anızın, evlerin ısıtma sisteminde kullanılabilmesi için proje hazırladı.

Merkezin Biyokütle Birimi sorumlusu ziraat mühendisi Mahmut Dok, tarımsal atıklardan biyoyakıt üretimi yaptıklarını söyledi.

Özellikle bitkilerin kullanılmayan kısımlarının yakıt olarak kullanılmasını sağladıklarını belirten Dok, Türkiye'de özellikle 8 materyalin sorun teşkil ettiğini ve bu materyallerden palet ve briket olarak üretim yaptıklarını kaydetti.

Samsun Enerji Tarımı Araştırma Merkezi’nde buğday sapı, mısır sapı, ayçiçeği sapı, kolza sapı, çeltik sapı ve kavuzu, çay artıkları ve fındık zurufu gibi tarımsal atıklardan palet ve briket üretimi yapılıyor.

Ülkemizde satılan linyit kömürlerinin kalorisi 3 bin civarında. Üretimi yapılan biyoyakıtların en düşüğü 3 bin 400 kaloriyle çeltik sapı ve kavuzu. Diğer atıkların kalorisi ise 4 bin ile 4 bin 800 civarında. Yani ısıtma oranı çok yüksek, havayı kirletme oranı yok denecek kadar az.

Ortalama 25 kilogramlık kömürden 5 kilogram kül çıktığını ifade eden Mahmut Dok, ''25 kilogramlık biyoyakıttan 250 gram kül çıkmakta ve kül de organik atık olduğu için gübre olarak kullanılabilmekte'' dedi.

Dok, Ürettikleri biyoyakıtı ve bu yakıtın kullanılabildiği sobaları Türk çiftçisine görsel olarak anlatmak için ''örnek köy'' projesi hazırladıklarını anlattı.









http://www.tarimtv.gov.tr/

Ekleme Tarihi
29.03.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tarımsal atıklar evleri ısıtacak
Link: Tarımsal atıklar evleri ısıtacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız