Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 

Doğu Karadeniz köylüsü elektrik üretiminde güneşi keşfetti


Kendi yaptıkları ilkel Hidro Elektrik Santralleri (HES) ile birçok köyde boşa akan derelerden elektrik üretmeyi başaran Karadeniz insanı şimdi de temiz enerji kaynağı olarak güneşi keşfetti.

Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürlüğü bu nedenle kendilerine başvuran 450 yöre insanına güneş enerjisinden elektrik üretmeleri için destek sağladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yaklaşık 10 yıldır uygulanan ‘Kırsal Kalkınma Yatırımları’ destekleme programı çerçevesinde bu sene ilk defa güneş kolektörü desteği verildi. Güneş enerjisinden elektrik üretmek isteyen Doğu Karadeniz insanına 450 adet elektrik kolektörü verilirken, bunun yüzde 50’si Bakanlık tarafından karşılandı.

Türkiye’de ilk defa Trabzon Tarım ve Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü tarafından uygulanan proje ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürü Süleyman Kurt, yöre insanının güneş enerjisi sayesinde 24 saat sıcak su ve temiz enerjiye kavuştuğunu söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaklaşık 10 yıldır uyguladığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarını destekleme programından bahsederek önemli bir proje olduğu için kaynak kullandırmanın söz konusu olduğunu kaydeden Kurt, “Bakanlığımız tarafından bu projede de önemli görev alıyoruz. Vatandaşımızın çeşitli makinelerle ilgili talebini karşılıyoruz. Bu sene ilk defa çok yerinde olarak bakanlığımız güneş kolektörüne destek verdi. Yani güneş enerjisini üreterek faaliyetlerinde kullanılırsa elektrik üretimi amaçlı bunun yüzde 50’sini bakanlığımız karşıladı ve Türkiye’de ilk defa biz Trabzon Tarım ve Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü olarak buna hazırlıklı olarak girdik ve ilk defa vatandaşımıza güneş kolektörü kazandırdık. Bununla ilgili çok güzel örneklerini yaşadık bu sene. Yaylalarda mezarlarda vatandaşımızın elektrik ihtiyaç duyduğu yerlerde bu projeden istifade ettiler bizde bu projeyi ayaklarına kadar götürdük” dedi.

İl müdürlükleri vasıtasıyla vatandaşların bu projeden azami derecede yararlanmasını sağladıklarını vurgulayan Kurt, “Köyde yaşayan vatandaşlarımızın hem refah seviyesini artırmak hem de enerji tüketimlerinin daha ekonomik bir seviyeye çekilmesi hem de üretim açısından dışa bağımlı olduğumuz bu sektörde dışarıya giden kaynağın düşünülmesine katkı sağlaması açısından Enerji Bakanlığımızın da bu konuya destek vermesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Bunun ilk uygulaması olarak Trabzon bölgesinde güzel sonuçlar aldıklarını ifade eden Kurt, sadece güneş enerjisi değil sıcak su olarak da kullandırmak istediklerini belirterek, “Bu konuda biz vatandaşımıza 3 yıl vade seçeneği ile kredi kullandırdık. Bu konuda vatandaşımızın çok ilgisini gördük. Çünkü bedava enerji refah seviyesi çok yüksek bir ürün. Vatandaşımız bu güneş enerjisinden istifade ederek 24 saat sıcak suyuna kavuştu ve aynı zamanda buraya harcamış olduğu enerjiden tasarruf etmiş oldu” şeklinde konuştu.

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Yeniyol köyünde 20 senedir arıcılık yapan Orhan Aydın, ilk defa bu sene güneş enerjisi sayesinde rahat ettiğini söyleyerek, “Aldım çok memnunuz. Evimdeki hayatımı aynen güneş enerjisi sayesinde burada da yaşıyorum. Bu sistemle birlikte burada buzdolabı, sağım makinesi, lambalar, televizyon ve telefonların şarj diyoruz. Burada güneş enerjisi sayesinde elektrik ihtiyacı duymuyoruz” dedi.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
02.10.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Doğu Karadeniz köylüsü elektrik üretiminde güneşi keşfetti
Link: Doğu Karadeniz köylüsü elektrik üretiminde güneşi keşfetti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız