Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
TZOB Başkanı Bayraktar: Konya çöl olmamalı 

TZOB Başkanı Bayraktar: Konya çöl olmamalı
 
 
ANKARA -Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin sulanan alanlarının yüzde 17'sini barındıran Konya Ovası Projesi (KOP) bölgesinin su fakiri olduğunu belirterek, "Ülke su kaynaklarının sadece yüzde 4’ü bölgede. Suyun yüzde 60’ı yer altı suyundan karşılanıyor. Konya çöl olmamalı; KOP, bir an önce tamamlanmalı." dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bayraktar, yeraltı su seviyesinin her yıl ortalama 3 milimetre civarında azaldığını, bu sürecin devam etmesi halinde, mevcut sulanan alanların büyük kısmının ileride sulanamama tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirtti. KOP kapsamındaki 14 sulama projesi tamamlandığında 1,1 milyon hektar (Lübnan’dan büyük) alanın sulanabileceğini vurgulayan Bayraktar, "KOP tamamlanırsa, kuraklık tehlikesini azaltacaktır. Bu projenin tamamlanmasıyla, sulama olarak 2,2 milyar dolar, enerji ve içme suyu olarak 370 milyon dolar, toplamda 2,57 milyar dolar ekonomiye katkı sağlanacak. Projeye harcanan para çok kısa bir sürede geri dönecek. Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan KOP bölgesinde yaklaşık 3 milyon hektar (Belçika büyüklüğünde) tarıma elverişli alan bulunuyor. Bu alan tarım için en iyi şekilde değerlendirilmeli. Bölge başta tahıl olmak üzere birçok üründe ülkenin en önemli merkezlerinden biri olduğu unutulmamalı. Bu durum riske atılmamalı. Mevcut su kaynakları yetersiz olan, kuraklık çeken bölgede, her damla su önemli." diye konuştu.

Geri kalan bölgelerin de sulamaya açılabilmesi için bölgeye dış havzalardan su getirilmesi ve yeni projelerin hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, "KOP kapalı havzası yeterince yağış almıyor. Havzaya yılda 398 milimetre yağış düşüyor. Bu nedenle bölgede su kıtlığı yaşanıyor. Kuraklığa bağlı olumsuzlukların oluşmaması için yöreye uygun, kuraklığa dayanıklı kültür bitkilerine verilen ürün bazlı desteklerin artırılmalı, su ihtiyacı az kültür bitkileri teşvik edilmeli, yörede yer altı suların da azalmanın önüne geçmek amacı ile üreticilere ek bir masraf getirmeden ruhsatsız kuyular ruhsatlandırılmalı, yeraltı su kuyularından su kullanımı, üretimi azaltmayacak şekilde kontrol altına alınmalı." şeklinde konuştu.
 
(CİHAN)
 

Ekleme Tarihi
08.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: TZOB Başkanı Bayraktar,Konya çöl olmamalı
Link: TZOB Başkanı Bayraktar: Konya çöl olmamalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız