Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 

Güneş enerjisiyle elektrik masrafını kâra çevirdiler

Yozgat'ta, fatura ödemelerini düşürmek için güneş enerjisinden elektrik üretmeye başlayan pancar ekicileri kooperatifi, ihtiyaç fazlası elektriği satıyor.


Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi, elektrik giderini azaltmak için depoların çatılarına kurulan güneş panelleriyle elektrik üretmeye başladı.

Kooperatif Başkanı Kürşat Arslan, günümüzde birçok kurum ve kuruluşun enerji giderlerini asgariye indirme gayreti içine girdiğini belirtti.

Arslan, kooperatiflerinin Sorgun ilçesinde bulunan merkez şubenin yanında ilçelerdeki 8 satış mağazası ve 1 akaryakıt istasyonuyla hizmet verdiğini, bu 10 birimin aylık elektrik giderinin bin 300 lira civarında olduğunu söyledi.

Fatura giderlerini azaltmak için güneş enerjisinden elektrik üretmeye karar verdiklerini anlatan Arslan, "Şubat ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na proje sunduk. Yüzde 50 hibe destekle güneş enerjisinden 30 kilovat elektrik üretecek şekilde hazırladığımız proje kabul edildi. 116 bin liraya kurdurduğumuz sistemin maliyetinin yaklaşık 58 bin lirasını bakanlığımız karşıladı. Sözleşmelerin tamamlanmasının ardından yatırıma geçtik. Depolarımızın çatılarına güneşten elektrik enerjisi üreten 126 panel yerleştirerek 30 kilovatlık enerji üreten sistem kurduk. Amacımız, merkez binamızın, tohum eleme merkezimizin, diğer ilçelerdeki satış mağazalarımız ve benzin istasyonumuzun elektrik ihtiyacını karşılamaktı, bunu da başardık" diye konuştu.

Güneş enerjisi sistemiyle aylık ortalama 26-27 kilovat elektrik ürettiklerini ifade eden Arslan, ihtiyaç fazlası elektriği ise Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ'ye (ÇEDAŞ) sattıklarını belirtti.

Sistemin 5-6 yıl içinde kendini amorti etmesini hedeflediklerini dile getiren Arslan, "Aylık 26-27 kilovat elektrik üretiyoruz. Bunun 7-8 kilovatını ihtiyacımız için kullanıyoruz. Kalan kısmını satıyoruz. Böylece sistem 5-6 yıl içinde maliyetini amorti edecek" dedi.

Arslan, günümüzde enerji açığının giderek arttığını vurgulayarak, bu sistemi kurmaktaki amaçlarının sadece kooperatife kazanç sağlamak olmadığını, yörede bulunan çiftçilere ve diğer kuruluşlara önderlik etmek olduğunu kaydetti.

Sistemin yeni olmasına rağmen çok rağbet gördüğünü ifade eden Arslan, “Yatırım yapacak olan kişiler sistemin nasıl kurulduğunu, kazancının ne olduğunu, kimlerin bu işi yapabileceğini soruyor. Bu sistemi ufak çapta tarımsal sulama yapan çiftçilerimize de öneriyoruz. Şu anda 15'er kilovatlık iki inverter kanalıyla elde edilen elektrikle ihtiyacımızı karşılıyoruz. Hem 220 volt hem de 380 volt elektrik üretiyoruz. Yozgat'ta güneş enerjisinden 1 kilovat üretim yapan yerler var ama 30 kilovatlık elektrik üreten, ihtiyacının fazlasını satan ilk biz olduk" dedi.
(TARIM TV)
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Güneş enerjisiyle elektrik masrafını kâra çevirdiler
Link: Güneş enerjisiyle elektrik masrafını kâra çevirdiler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız