Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer

Anadolu tarihini değiştirecek buluş

Çanakkale'de yapılan kazılarda üç satırlık Frigce yazıt bulundu. Yazıt, Frig devletinin sınırlarının İç Anadolu ile sınırlı kalmadığını, Marmara Denizi'ne kadar uzandığını ortaya koydu.
 
 
ÇANAKKALE - Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran’ın başkanlığında yürütülen Parion Antik Kenti kazıları ilginç buluntuları gün ışığına çıkarmaya devam ediyor. Parion’un yakın çevresinde sürdürülen araştırmalar kapsamında, Kocagür Köyü meydanında bulunan kırık bir mermer blok da incelemeye alındı. Üzerindeki üç satırlık Frigce yazıt adeta tarihin seyrini değiştiren bir keşif oldu. 
Kazı Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, Parion Antik Kentindeki kazıların geçen 25 Ağustos’ta sona erdiğini hatırlattı. Parion’un komşularını belirlemek amacıyla yakın çevresinde sürdürdükleri araştırmalar sırasında, Kocagür Köyü meydanındaki kırık bir mermer bloğun dikkatlerini çektiğini belirten Başaran, bloğun üzerindeki yazıtın ise tarihin seyrini değiştirecek önemli bir ipucu olduğunu söyledi. Köy halkının, yazıtlı taşı havuz dibi mevkiinden yıllar önce getirerek köy meydanına yerleştirdiğini belirten Prof.Dr. Başaran, yaptıkları incelemede taşın, Frigce yazılı bir sınır taşı olduğunu anladıklarını, yazıtın Anadolu arkeolojisi için son derece önemli olduğunu ve bilinen Frig tarihini de değiştirdiğini söyledi.
 
 
 
BAŞKENT GORDİON, KRAL MİDAS 
Friglerin Anadolu’ya M.Ö. 1200’den sonra Balkanlar’dan göç etmeye başladığını anlatan Prof. Dr. Cevat Başaran, bu taşın önemine değindi. Prof. Dr. Başaran şunları söyledi: 
"Tarihi belgelere göre Frigler, Eskişehir- Afyon bölgesinde M.Ö. 8’inci yüzyıl içerisinde başkentleri Gordion olan bir devlet kurdu. En önemli kralları da Kral Midas diye biliniyor. Tek tanrıya tapmaları açısından da Anadolu’da farklılık gösteriyorlar. Devletin sınırları İç Anadolu bölgesi ile sınırlı kalıyor. Ancak bu 3 satırlık yazıt, Frig Devletinin sınırlarının Parion’a, dolayısıyla Marmara Denizine kadar uzandığını göstermesi açısından önem taşıyor. Büyük Frig Krallığı, sadece İç Anadolu ile sınırlı kalmıyor ve Batıya kadar uzanıyor." 
Prof. Dr. Cevat Başaran, mermer blok üzerindeki üç satır Frigce yazıtı, dünyada Frigce bilen ve Almanya’da yaşayan bir uzmana tercüme ettireceklerini ve daha net bilgilere ulaşacaklarını, ancak ilk bilgilerin ise yazıtın bir sınır taşı olduğunu işaret ettiğini belirtti. Prof. Dr. Başaran, mermer bloğun Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde koruma altına alındığını söyledi. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız