Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer

 
 
Kadifekalede kazı bereketi

İzmir'in tarihi Kadifekale bölgesindeki kazı çalışmaları sırasında, M.S. 2'nci Yüzyıl'a ait olduğu tahmin edilen kadın başı figürü ile İzmir'deki Türk-İslam dönemine ait ilk camilerden biri ortaya çıkarıldı.


İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kadifekale sur duvarları restorasyon çalışmalarına destek kazılarında, ’Kale Camii’ olarak tanımlanan yapı tümüyle ortaya çıkarıldı. Çalışmalarda ayrıca M.S. 2’nnci Yüzyıl’a ait olduğu düşünülen kadın başı heykeli bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından güney sur duvarları bölümünde sürdürülen kazılara ek olarak, 3 noktada kazı çalışması yapıldı ve camii yapısı ortaya çıkarıldı. 

Çalışmalarda, Bizans Sarnıcı içindeki dolgu da temizlendi. Yakın bir zamanda sarnıcın içine merdivenle ulaşılması sağlanacak. 

Çalışmalar kapsamında gün yüzüne çıkarılan kadın başı figürünün M.S. 2’inci yüzyıla ait olduğunu belirten Kazı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Akın Ersoy, heykelin Helenistik özellikler gösterdiğini söyledi. Kadın başı heykelinin Demeter yada Artemis görüntüsüne sahip olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Akın Ersoy, heykelin göz işçiliği ve matkap izlerinin çok ince işlenmiş olduğunu ve bu izlerin heykelin dönemini gösterdiğini vurguladı. Kaledeki kazılarda Osmanlı Dönemi’ne ait seramik atölyesi buluntuları da elde edildi. Kalede ortaya çıkarılan caminin İzmir’deki ilk Türk-İslam Dönemi’ne ait ibadet yapılarından olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yrd.Doç.Dr. Akın Ersoy, şöyle dedi: 

"Caminin kapısındaki bir kitabe de Evliya Çelebi tarafından okunmuş. 1308-1309 tarihlerine ait olduğunu Evliya Çelebi bize ifade ediyor. Gerçekten elde ettiğimiz buluntularımız da bize bunu gösteriyor."
 

"TARİH FIŞKIRIYOR" 
 
Yapılan kazılarda, İzmir’in antik çağdan bugüne bir liman ve ticaret kenti olma özelliklerinin net bir şekilde ortaya çıktığını belirten Yrd.Doç.Dr. Akın Ersoy, "Son zamanlarda yaptığımız çalışmalarla genç Bizans döneminde ve beylikler döneminde de İzmir Limanı’nın ne kadar işlek olduğunu görmüş olduk" dedi. Yrd.Doç.Dr. Akın, kazılarda Saruhanoğlu Beyliği’ne ait iki sikke bulunduğunu bildirirken, şöyle devam etti: 
"Bu sikkeler, beylikler arasındaki ticaret ilişkilerini göstermesi açısından çok önemli. Çünkü İzmir, Aydınoğluları beyliğine ait bir toprak parçası. Ayrıca burada yine 13. yüzyıldan Fransız sikkeleri elde ettik. Bu da Bizans döneminde, henüz Türkler’in bu bölgeye hakim olmadığı süreçteki ticaret ilişkilerini açıklaması adına bize güzel veriler sundu." 
 
Kadifekale’deki kazı çalışmaları sırasında daha önce de, Büyük İskender’in generalleri Antigonos ve Lysimakhos dönemine ait sur duvarları ile Helenistik dönem, Roma dönemi, Bizans dönemi ve Osmanlı dönemine ait eserler gün yüzüne çıkarılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sur duvarlarının restorasyonu projesinin tamamlanması ve bölgedeki yıkımların bitmesi ile Kadifekale İzmir’in çekim merkezlerinden birisi haline gelecek.  
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız