Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 


Çölleşmeyle mücadelenin rotası çiziliyor

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Türkiye'yi tehdit eden çölleşme ile mücadele için yönünü belirliyor. Bakanlık, stratejik hedeflere ulaşmak için gereken eylemlerin belirlenmesi konusunda son aşamada.

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Türkiye'yi de tehdit eden çölleşme ile mücadele için rotasını çiziyor. Çölleşmeyle Mücadele Stratejisi'ni geçen yıl tamamlayan bakanlık, stratejik hedeflere ulaşmak için gereken eylemlerin belirlenmesi konusunda son aşamaya geldi.

Çölleşme ve erozyonla mücadele, uzun yıllardır Türkiye'nin öncelikli çalışma alanlarından birisini oluşturuyor. Ayrıca Türkiye, sahip olduğu tecrübe ve finansal kaynaklarıyla 1994'te imzalanan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesinin önemli taraflarından biri konumunda bulunuyor.

Çalışmalar haziranda tamamlanacak

Sahip olduğu bu tecrübeyi, etkin bir strateji ve eylem planına çevirmek için çaba harcayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı çalışmalarında sona yaklaştı. Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve akademik kuruluşlarının katılımıyla yürütülen çalışmalar haziranda tamamlanacak.

Eylem Planı için dört farklı grup oluşturuldu

Bu kapsamda, Tarım Arazileri-Meralar-Bozkırlar Grubu, Orman Grubu, Sulak Alanlar-Kıyı Alanları ve Kentler Grubu, İzleme Değerlendirme Grubu gibi dört farklı tematik çalışma grubu oluşturuldu.

Nihai strateji ve eylem planı ilerleyen günlerde kamuoyuna açıklanacak

Bu gruplar mart ve nisanda 3 toplantı gerçekleştirerek, uzmanlıkları doğrultusunda stratejik hedeflere ulaşmak için gerekli eylemleri, zaman planlarını ve performans göstergelerini belirledi.

Bunu takiben bütün gruplardan gelen bilgiler tek bir dokümanda birleştirildi. Eylem planını daha kapsayıcı ve etkin kılmak için farklı kurum ve kişilerle görüşmeler gerçekleştirildi. Eylem planı son kez ilgili bütün kurumların görüşüne sunulacak. Nihai strateji ve eylem planı ilerleyen günlerde kamuoyuna açıklanacak.
 
 
 
"Eylem planı ülke topraklarının korunması açısından büyük önem arz ediyor"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çölleşmenin, daha geniş tanımıyla arazi bozulumunun, başta Afrika ve kurak bölgeler olmak üzere dünyanın birçok bölgesini ciddi anlamda tehdit eden bir unsur olduğunu vurguladı.

Eroğlu, "Çölleşme ve arazi bozulumu sebebiyle topraklar ve tabii yaşam ortamları temel özelliklerini yitiriyor ve insanları gıda güvenliği başta olmak üzere birçok problemle karşı karşıya bırakıyor. Bu problemle baş edebilmek için farklı kurumların çalışmalarını uyumlaştırması ve gerçekleştirdikleri birçok uygulamayı sürdürülebilir arazi yönetimi ilkeleriyle hayata geçirmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Bu kapsamda, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün, bu problemle mücadele etmek için birçok planlama çalışmasını ve uygulamayı hayata geçirdiğini aktaran Eroğlu, "Bu çerçevede hazırlıkları devam eden ve son aşamasına gelen 'Çölleşmeyle Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı' ülke topraklarının korunması ve sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz ediyor" değerlendirmesinde bulundu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: çölleşme, Orman ve Su İşleri, bakan, Veysel Eroğlu, kuraklık
Link: Çölleşmeyle mücadelenin rotası çiziliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız