Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  Bilgi Sistemleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer
Nevşehir 

Nevşehir'de 8 Merkeze Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi Kuruldu

Nevşehir'de 8 farklı merkezde, tarım alanlarında verim ve rekolte tahmininin yanı sıra çiftçilere zirai erken uyarı sistemi olarak da hizmet verecek olan Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) istasyonu kuruldu.


Kalkınma Bakanlığı, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı, İTÜ arasında imzalanan protokol uyarınca hayata geçirilen TARBİL projesi kapsamında Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Kaymaklı beldesindeki istasyonun açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. Törene Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Derinkuyu Kaymakamı Mithat Can Kutluca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, TKDK Koordinatörü Murat Asiltürk, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma ve çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, TARBİL projesi hakkında bilgi verdi. Yılmaz, proje kapsamında Derinkuyu ilçe merkezi, Kaymaklı beldesi, Acıgöl ilçesine bağlı Tatlarin beldesi, Ürgüp ilçesine bağlı Sofular köyü, Avanos ilçesine bağlı Özkonak beldesi, Kozaklı ilçesine bağlı Taşlıhöyük ve Karahasanlı köyleri ile Hacıbektaş ilçesine bağlı Hasanlar köylerine 8 ayrı istasyon kurulduğunu söyledi. Bu istasyonlar sayesinde; atmosferden toplanacak iklimsel parametrelerin, toprak sıcaklığı, nemi gibi topraktan alınacak verilerin, fenolojik gözlemlere yönelik görsel kayıtların sağlanacağını, çeşitli ürünler için, toprak- topografya-iklimsel veriler, verim ilişkisinin çıkarılacağını ülkesel meteorolojik ağının kurulmasına katkı sağlanarak iklim değişikliği ve kuraklığın izlenmesinin gerçekleştirileceğini ifade eden Yılmaz, uydu görüntüleri ve yersel ölçümlerden (Meteorolojik ve zirai istasyonlar) elde edilen verilerin işlenmesi suretiyle de ulusal ürün rekolte tahmininin yapılacağını açıkladı.

Vali Ceylan ise, kurulacak olan istasyonların Nevşehir tarımına katkı sağlayacağına inandığını belirterek üreticilerin bilimsel gözlemler ışığında üretimlerini gerçekleştirebileceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından istasyonun açılışını yapan Vali Ceylan, yetkililerden istasyonun yapacağı çalışmalar hakkında bilgi aldı. (İHA)







Ekleme Tarihi
27.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: tarbil,Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi
Link: Nevşehir'de 8 Merkeze Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi Kuruldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız