Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  CBS, Uzaktan Algılama  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer
 

UYDU DESTEKLİ TARLA SÜREN TRAKTÖR -ÇİFTÇİLER, DÜMENİNE HİÇ DOKUNMADIKLARI UYDU DESTEKLİ DÜMENLEME SİSTEMİNE SAHİP TRAKTÖRLER İLE TARLALARINI EN VERİMLİ ŞEKİLDE EKİME HAZIRLIYORLAR -SİSTEM, BİR ÖNCEKİ SENE AZ VERİM ALINAN YERE ÇOK ÇOK VERİM ALINAN YERE AZ GÜBRE ATILMASI KONUSUNDA DONE VERİYOR 
 
ADANA (A.A) - Ali Güreli - Şimdilik sadece geniş tarım arazilerinde kullanılan ''uydu destekli dümenleme'' sistemine sahip traktörlerle çiftçiler, tarlalarının ekim ve gübreleme işlemini en verimli şekilde yapabiliyor.
     TürkTraktör Pazarlama Müdürü Alper Berberoğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, traktörlerde uydu destekli dümenleme sisteminin, hassas tarım uygulamaları kapsamında geliştirildiğini söyledi.
     Bundaki amacın diğer yeniliklerde olduğu gibi tarımsal faaliyet gerçekleştirirken, maliyeti minimuma düşürüp, verimliliği artırmak olduğunu anlatan Berberoğlu, ''Bu sistemde, tarlanın bir bölgesine kendi baz istasyonunuzu kuruyorsunuz. Daha sonra traktörün içerisine uydu ve baz istasyonu ile bağlantıyı sağlayacak bir elektronik monitör monte ediliyor. Daha sonra da GPS sistemiyle bu cihazlara tarlanın konumuyla ilgili veriler yükleniyor. Ardından traktöründeki çiftçi, direksiyona elini sürmeden uydu destekli dümenleme sistemiyle tarlasını sürüyor'' dedi.
     Uydu destekli dümenleme sistemiyle, ekim faaliyeti sırasında gidiş gelişlerdeki olası sapmalardan kaynaklanan tohum atılmayan yer kalmasının tamamen önlendiğini anlatan Berberoğlu, şöyle konuştu:
     ''Bu sayede tarlada tohum atılmayan hiç bir yer kalmıyor veya aynı yere ikinci kez tohum atılmasının önüne geçiliyor. Aynı zamanda sisteme geçen yıl alınan ürün verileri girildiğinde, yeni dönemde tarlanın neresine ne kadar gübre atacağınızı da biliyorsunuz. Örneğin tarlanın hangi bölgesinden az ürün aldıysanız oraya fazla gübre, fazla ürün aldıysanız az gübre atmanız konusunda size done veriyor. Türkiye'de bu sistemi kullanan büyük üreticiler var ama sayısı az. Bunun nedeni ise sistemin maliyetinin yüksek olması. Bu nedenle arazisi küçük olan üretici tercih etmiyor. Sistemin maliyeti ise tercih edilene göre yaklaşık 5 bin Avro ile 30 bin Avro arasında değişiyor.''
    
     -TARIMSAL VERİMİ ARTIRMAK İÇİN -
    
     TürkTraktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir de, her geçen yıl önemi artan tarımın, yaşamın sürdürülebilirliği açısından hayati olduğunu söyledi.
     Özdemir, gıdanın sadece besin değil, enerji kaynağı da olduğunu belirterek, ''Verimlilik artıyor, tarımsal üretim teknikleri kullanılıyor ama gıda üretiminde arz nüfusa paralel olarak artmıyor. Bunun sonucunda da gıda fiyatları yükseliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün açıklamasına göre, dünyada gıda fiyatları en yüksek seviyede'' dedi.
     Teknolojinin, diğer bazı alanlarda olduğu gibi tarımsal faaliyetlerde de öneminin arttığını, TürkTraktör olarak da bunun için traktör ve ekipmanlarında tarımsal verimi artırabilmek için kendilerini sürekli yenilediklerini anlatan Özdemir, şöyle konuştu:
     ''Teknoloji, tarımsal verimliliği bire bir etkileyen önemli bir unsur. Toprağın sürülmesi, tohumun ekilmesi, sulanması, gübrelenmesi, hasat edilmesi traktör ve ekipmanlarıyla yapılıyor. Kullanılan traktörler ne kadar büyük, ne kadar donanımlı olur ve tarımsal faaliyetler doğru ekipmanlarla yapılırsa, verim o kadar artar. Örneğin Avrupa'da kullanılan traktörler ortalama 100 beygir gücünde. Türkiye de ise bu rakam ortalama 60 beygir. Avrupa'da satılan traktörlerin yüzde 96'sı çift çeker, Türkiye ise bizim sattığımız traktörlerin yüz de 58'si çift çeker. Çift çeker verim zamanındaki iş performansını artırıyor, yakıtta tasarruf sağlıyor. Bu nedenle sattığımız traktörlerde yeniliklere imza atıyoruz.
     Türkiye'de traktör parkı 1.4 milyon. Bunun da yüzde 50'si 24 yaşın üzerinde ve ekonomik yaşını doldurmuş. Bu açıdan bakıldığında çabamız anlaşılacak. 57 yıldır modern tarımı yönlendiren şirket olma misyonumuzla hem Türk, hem de dünya çiftçisine değer yaratmaya çalışıyoruz. Onların verimliliğini artırmaya yönelik teknolojiyi sunmaya çalışıyoruz. Türkiye'de ilk çift çekeri, kabinli traktörü, balya makinesini, biçerdöver hasat makinesini, lazerli tesviye cihazını biz sunduk. Sürekli öncü olmaya çalışıyoruz. Bu yıl, kademe 3 seviyesine geçme dönemi. Türkiye'de traktörlerde kademe 3 seviyesine geçen ilk firma biz olduk. Şu anda talebe yetişemiyoruz. Bu yıl ki Mayıs ve Haziran üretimlerimizi sattık. Temmuz ve Ağustos'a ise sıra alıyoruz. Çİftçilerin ileri tarım teknolojilerine olan ilgisi artıyor. Üreticiler daha çok verim alma noktasında sürekli araştırma yapıyor. Biz de onlara gerektiğinde danışmanlık hizmeti bile veriyoruz.'' 

Ekleme Tarihi
07.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Uydu destekli tarla süren traktör




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız