Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  Biyoteknoloji, Gen Müh.  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer
 

Tarımda biyolojik ve biyoteknik mücadeleye para desteği yapılacak

MALATYA (CİHAN) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif yöntemlerin kullanımını temin etmek amacıyla; açık alanda domates, turunçgil, elma, bağ ve örtü altı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknolojik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapacak.


Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ramazan Aytekin, konu ile ilgili yaptığı açıklamada 2012 yılında açık alanda domates, turunçgil, elma, bağ ve örtü altı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin esasları belirlendiğini ifade etti.

Bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele destekleme ödemesi uygulama tebliğinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Aytekin, bu kapsamda turunçgil, elma, bağ ve örtü altı bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere, kullanılan ürüne göre dekar başına destekleme ödemesi yapılacağına dikkati çekti. Aytekin, “Tebliğ ile bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin kullanılması, kimyasal kullanımının azaltılması amaçlanmaktadır. Böylece insan sağlığının ve doğal dengenin korunması planlanmaktadır.” dedi.

Üreticilerin söz konusu desteklemeye müracaat edebilmeleri için çiftçi kayıt sistemindeki veya örtü altı kayıt sistemindeki bilgilerin güncellenmiş olması gerektiğini vurgulayan Aytekin, müracaatların örtü altı üretim için 31 Aralık 2012, açık alanda domates için 28 Eylül 2012, turunçgil için 31 Ekim 2012, elma ve bağ için 31 Ağustos 2012 tarihine kadar başvuru dilekçesi ve gerekli belgeleri ile çiftçi kayıt sistemi veya örtü altı kayıt sistemi kayıtlarının bulunduğu il müdürlüğüne yapılacağını aktardı.

Destekleme miktarları hakkında bilgiler veren Aytekin, birim destekleme miktarının örtü altında yüzde 115 oranında artırılarak 200 liradan 430 liraya, açık alanda ise yüzde 300 oranında artırılarak 20 liradan 60 liraya yükseltildiğini ifade etti. Tebliğ kapsamında örtü altı üretiminde paket toplamı dekar başına 430 TL, feromon ile tuzak kullananlara 100 TL, tül kullananlara 80 TL, faydalı böcek salımı yapanlara 250 TL destekleme ödemesi yapılacağını bildiren açık alanda üretim yapanlara dekar başına 60 ile 30 TL ödeme yapılacağını ifade etti.

Ekleme Tarihi
12.09.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: domates, turunçgil, elma, bağ ve örtü altı bitkisel üretim, tarım, biyolojik, biyoteknik, para desteği, bitkisel üretim, kimyasal, mücadele
Link: Tarımda biyolojik ve biyoteknik mücadeleye para desteği yapılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız