Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  Biyoteknoloji, Gen Müh.  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer
 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker: ''EPDK'dan biyo dizel ve biyo etanol düzenlemesini tekrar değerlendirmesini isteyeceğim'' 

KÖLN (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yerli biyo yakıtların üretiminin teşviki için akaryakıta tarımsal ürün katkısı konusunda yaptığı düzenleme ile ilgili olarak kuruldan bu konunun tekrar görüşülmesini isteyeceğini söyledi.

    
Mehdi Eker 43. Uluslararası Köln Şekerleme Fuarı'nın açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yerli biyo yakıtların üretiminin teşviki için akaryakıta tarımsal ürün katkısı konusunda yaptığı düzenlemenin tekrar görüşülmesini isteyeceğini belirterek, şunları kaydetti:
 
     ''İnsan gıdası olarak tüketilen tarımsal hammaddelerin gıda hammaddelerinin biyo etanol ve biyo dizelde kullanılmasını doğru olmadığını düşünüyorum. Türkiye yağlı tohumlar konusunda ürettiği ihtiyacı karşılamıyor sebebi de şu; yağlı tohumların Türkiye'de üretilebilmesi için daha fazla alanın sulamaya açılması lazım sulama olmadan yağlı tohum üretilemiyor Türkiye'nin coğrafyası buna müsait değil. Türkiye mısır ihtiyacının tamamını karşılayamıyor çünkü talep büyüyor. Bugün yüzde 90'dan fazlasını karşılıyoruz 4,5-5 milyon tona çıkardık üretimi eskiden yüzde 50'sini karşılıyordu Türkiye. Şeker pancarında sulama gerekiyor pancar üretimi çok yoğun girdi gerektiriyor, sulama, yüksek miktarda gübre gerektiriyor. Topraklarımız organik bakımdan çok zengin değil sonuçta pahalı üretiyoruz bu kadar pahalı bir ürünü biyo dizel yada biyo etanol olarak kullanırsak gıda olarak kullanacağımızı ne yapacağız, o zaman dışardan ithal edeceğiz. Ne farkeder ekonomik analiz yaptırıyoruz bu konuda.''
     İnsan gıdası olarak tüketilen ürün olması nedeniyle EPDK'nın kararını bir daha değerlendirmesini isteyeceğini tekrar altını çizen Eker Türkiye'nin kullanılan mısır ve çeltikten bio etanol elde ettiğini yağlı tohumlardan da biyo dizel elde edildiğini vurgulayarak, ''İnsan gıdası olarak kullanılan ürünlerin biyo dizel yada etanol olmasını biz doğru bulmuyoruz. Benim şahsi fikrim bu, kendi görüşüm bu'' diye konuştu.
     Mehdi Eker şekerleme fuarına Türkiye'nin 15 sene önce 7 firmayla, şimdi ise 71 firmayla katıldığını belirterek, bunun önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
     Fuara en çok katkı sağlayan ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığına işaret eden Eker sektörün Türkiye-nin tarihsel marka alanı olduğunu ve sloganının da ''tatlı yiyelim tatlı konuşalım'' olduğunu ifade etti.
     Türkiye'nin dünyada önemli hammadde potansiyeli olduğunu anlatan Eker, ''Önemli bir potansiyelimiz var. Türkiye dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor. Dünyada birinciyiz bu konuda. Dünyada kayısı üretiminde dünyada birinci bal ve çilek üretiminde ikinci, kestane, elma ve Antep fıstığında üçüncü, cevizde dördüncü, şeker pancarında da beşinciyiz'' diye konuştu.
     Bakan Eker ISM fuarına 42 firmanın milli katılım pavyonunda, diğerlerinin de bireysel olarak katıldığını açıkladı.
     Türkiye'deki şeker ihtiyacına ilişkin bir soru üzerine Eker, Türkiye'nin 2,2 milyon ton şeker üretimi olduğunu vurgulayarak, bu oranın bazen bakanlar kurulu kararıyla arttırabildiğine işaret etti.
     Türkiye'de pancar kotasının belli olduğunu ifade eden Eker, Şeker Kurulu'nun her yıl üretimin yüzde şu kadar artırılması, aynı kalması ya da azaltılması gibi teklifte bulunduğunu ve bu teklifin bakanlar kurulunda değerlendirilip ona göre bir karar verildiğini kaydetti. Eker şu anda Bakanlar Kuruluna gelen herhangi bir bilginin olmadığını aktardı.
     Mehdi Eker daha sonra katılımcı firmaların stantlarını ziyaret ederek onlara katılım sertifikalarını takdim etti. Eker program sonunda Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters ile bir süre görüştü. Eker, Roters'e lokum ikram etti ve seramik bir tabak hediye etti.

     67 ülkeden 1402 şekerleme firmasının katıldığı fuar 30 Ocak'ta sona erecek.

     Bakan Mehdi Eker ve beraberindeki heyet bu akşam Düsseldorf'tan Türkiye'ye hareket edecek.
    

Ekleme Tarihi
28.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  biyo dizel ve biyo etanol
Link: EPDK'dan biyo dizel ve biyo etanol düzenlemesini tekrar değerlendirme




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız