Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer
 


Sanal tarımla doğal ürün yetiştiriyorlar

İnternet üzerinden en çok oynanan oyunlardan biri olan sanal tarım oyunu ‘Farmville’ gerçek oldu.

450 bin TL sermaye ile İstanbul Beykoz’da kurulan ‘Komşuköy’ sayesinde 20 metrekareden başlayan alanlarda bilgisayarın başından gerçek tarım yapılabiliyor. Online oyun ekranında sizin seçiminizden sonra çiftçiler sizin adınıza domates, salata, biber, patlıcan, taze soğanla beraber çilek, kavun ve karpuz ekimi yapıyor.

Betonlaşan şehirler ve yoğun iş temposu insanın hammaddesi olan toprakla bağlantısını çok kısıtlamış durumda. Sanal tarım yapma imkânı sunan dünyanın en popüler oyunlarından ‘Farmville’e olan ilgi de insanın toprağa duyduğu özlemi ispatlar nitelikte. Dört genç girişimci tarafından, Beykoz’da 17 dönümlük arazi üzerinde hayata geçirilen ‘Komşuköy’ projesi ise insanlara bilgisayarları başında tarım yapma imkânı sunarak oyunu gerçeğe dönüştürüyor. Komşuköy’de senelik olarak tarla edinebiliyorsunuz. Tarlanızı edindikten sonra fide/tohum almak ve diğer işlemler için ‘Komşu Puan’ yüklüyorsunuz. Online oyun ekranında sizin seçiminizden sonra çiftçiler, sizin adınıza domates, salata, biber, patlıcan, kabak, taze soğanla beraber çilek, kavun ve karpuz ekimi yapıyor. Alabileceğiniz en küçük alan olan 20 metrekarelik bir tarlanın tüm bakımlar dâhil aylık bedeli 195 TL. Kullanıcılar bakım işlemlerini oyun ekranından kendileri yapabildikleri gibi, isterlerse işlemlerin otomatik olarak uygulanmasını da sağlayabiliyor. Fide/tohum satın alımları ve verimlilik artırıcı bakım işlemleri ise ekstra ücretlendiriliyor.

Özden Akyıldız, Komşuköy’ün kurucu ortaklarından. Bu işe girerken iki amaçları olduğunu söyleyen Akyıldız, “Bunlardan ilki öze dönüş kavramıydı. Tüketim odaklı günümüz dünyasında, özellikle büyük şehirlerde yaşayan bireyler doğa ve topraktan oldukça uzak bir yaşam sürüyorlar. Komşuköy aynı zamanda hafta sonlarınızı doğada, kendi tarlanızla ilgilenerek geçirebilmenizi de sağlayan bir proje.” sözleriyle açıklıyor. Bu işe girmelerinin ikinci sebebi olarak da tarımın yükselen değerini, büyük yatırım gruplarının bu alana yaptıkları yatırımları ve dünyada yükselen trend olan bireysel bahçeciliği gösteriyor. Bu alanda büyük fırsatlar olduğunu belirten Akyıldız, “Son 2 yıl içinde Avrupa ve Amerika genelinde bireysel bahçecilik yüzde 60 artmış durumda. Günümüzde insanlar evlerinin çatılarını, balkonlarını hatta yol kenarlarını tarlalara dönüştürüyor. İlerleyen dönemlerde dünya genelinde gıda kaynaklarında sıkıntı çekileceği bilgisi günden güne yayılıyor. Bu noktada biz birçok kişinin kendi tarlasına sahip olmayı ve oradan beslenmeyi isteyeceğine inanıyoruz.” diyor. 450 bin TL’lik sermayeyle başlanan proje, Türkiye’nin önde gelen firmalarından sponsorluk desteği almış. Tüm görüntüleme ve güvenlik alt yapısı, damla sulama alt yapısı sponsorlar tarafından yapılmış.

Şu an Komşuköy’e kayıtlı bin 850 üye bulunuyor. İlk dönem için üyelerden sadece 220 tanesi çeşitli büyüklükte arsalar kiralayabilmiş. Sıra gelmeyenler ise bir sonraki dönemi bekliyor. Özden Akyıldız, beş yıl içinde ise toplam 40 bin Komşuköylü olacağına inanıyor. Bu yüzden farklı bölgelerdeki yerel çiftçiler ile işbirlikleri yapacaklarını ifade eden Akyıldız, “Komşuköy’ün tüm fonksiyonları ile gerçek bir doğal ürün üretim ve satış platformu olmasını hedefliyoruz. Bu anlamdaki ilk iş modeli olacağından, projeyi globale taşımak da en büyük hedeflerimizden biri.” ifadelerini kullanıyor. Daha şimdiden İngiltere ve Fransa’dan aynı sistemi kendi ülkelerinde de kurmalarını isteyen iş teklifleri almışlar. Ama ilk olarak Türkiye içinde farklı yerlere ulaşmak istiyorlar. Bir sonraki ekim yeri ise Ege’de olacak. Tarla kiralamalarında bölge çeşitliliğini yakaladıktan sonra ise üyelerin kendi üretimini yapmaları haricinde, ürünlerinin ticaretini de yapabileceği online köy pazarı hayata geçirilecek.

TARLADAKİ ÜRÜN PLAZAYA TAŞINIYOR

Komşuköy üyelerinin büyük bir çoğunluğu beyaz yakalı diye tabir edilen kesimden oluşuyor. Kent insanlarında doğal yaşamın bir parçası olma isteğinin oldukça yoğun olduğuna dikkat çeken Özden Akyıldız, Tarlada yetişen ürünlerin paketler halinde plazalara taşındığından bahsediyor. Çocuklu ailelerin de Komşuköy’e yoğun bir ilgisi var. Ailelerin, çocuklarına sağlıklı ürünler yedirmek istediğinin altını çizen Akyıldız, “Sağlıklı beslenmenin yanında çocuklarının doğadan kopmamasını isteyen, çileğin markette değil de tarlada yetiştiğini öğretmek isteyen bilinçli bir üye profilimiz var.” diye konuşuyor. Komşuköy, üyelerine kendi ürünlerini yetiştirebilmenin yanı sıra ürünleri diğer üyeler ile takas edebilme imkânı da sunuyor. Bu sayede üyeler, yalnızca kendi ürünlerini takas ederek, para ödemeden diğer ihtiyaçlarını da karşılayabiliyor. Özel bir şirkette yöneticilik yapan Ayşim Tanrıöver Yorgancı, Komşuköy’ü ilk duyduğunda ne kadar heyecanlandığını anlatıyor. Yorgancı, “İlk hasadımızı aldığımız anı unutmayacağım. Sanırım lezzetli ve doğal yiyecekler elde etmemizin dışında tarlamıza gidip toprağa dokunmak, geçen ay küçücük olan karpuzlarımızı bir sonraki ay büyümüş görmek, kendi elimizle nereden geldiğini bildiğimiz sebzeler meyveler toplamak ve yemek bu bağı kurmamıza neden oldu.” diyor. Göz doktoru Emin Erişir ise “Mahsullerimiz eve gelmeye başlayınca sebzelerin gerçek lezzetlerini ne kadar özlemiş olduğumuzu fark ettik.” diyerek özledikleri doğal yaşamı sanal tarla projesiyle yakaladıklarını anlatıyor.
 
  

Ekleme Tarihi
19.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Sanal tarımla, doğal ürün yetiştiriyorlar, komşu köy, Farmville
Link: Sanal tarımla doğal ürün yetiştiriyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız