Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer
Büyükşehir toprak analizi için laboratuvar kuruyor 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin toprak analizleri için bir laboratuvar kuruyor. Buca’daki fidanlık içinde yer alan laboratuvar sayesinde toprağın yapısı ortaya çıkarılarak aşırı gübre kullanımının önüne geçilecek, toprak ve su kaynakları korunacak. 

        Tarım kesimine destek projeleriyle büyük dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, hazırlıklarını yürüttüğü “Toprak Analiz Laboratuvarı”nda son aşamaya geldi. Organik tarım çalışmaları kapsamında üreticilere “ücretsiz toprak analizi” yapan ve çiftçiyi analiz raporlarına göre yönlendiren Büyükşehir Belediyesi, analizlerini artık kendi kurduğu laboratuvarda gerçekleştirecek.

        Tarlalarda üretilen ürünlerde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmaması ve kentin önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Tahtalı Havzası’nın kirletilmeden korunması amacıyla, Havza genelinde ve Yarımada bölgesinde “organik tarım”ı yaygınlaştırmak için yoğun çalışmalar sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda toplam 1000 çiftçiye toprak ve yaprak analizi yaptırmıştı. Buca’daki Büyükşehir Belediyesi Fidanlığı içinde yapım çalışmaları tamamlanan ve laboratuvar malzemeleri yerleştirilen ünite, önümüzdeki aylarda tamamlanarak hizmete girecek. Laboratuvarda üreticilerin toprak analizleri yapılacak ve çıkan analiz sonuçlarına göre çiftçiler sağlıklı bir şekilde yönlendirilecek. Merkezde ayrıca, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin yeşil alan toprakları da analiz edilebilecek. Laboratuvar ilk etapta 1000 adet/yıl analiz yapabilecek kapasitede olacak. Daha sonra ihtiyaca göre kapasite artırılması hedefleniyor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Büyükşehir Belediyesi tarafından Urla, Seferihisar ve Menderes ilçelerinde pilot olarak uygulanmaya başlanan “Küçük aile işletmelerinde organik artıkların değerlendirilmesi projesi” kapsamında elde edilecek kompostlar da bu laboratuvarda analiz edilecek. Hizmete alındıktan sonra yılda 1000 üreticinin toprak analizinin yapılmasının hedeflendiği laboratuvarda; toprağın içindeki fosfor, azot, potasyum değerleri, PH değeri, tuzluluk, kireç oranları, magnezyum başta olmak üzere birçok mikro element ile organik madde miktarları belirlenecek. Laboratuvar sayesinde toprağın yapısının ortaya çıkarılarak aşırı gübre kullanımının önüne geçilmesi; bu sayede toprak ve su kaynaklarının korunması hedefleniyor. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
11.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Büyükşehir toprak analizi için laboratuvar kuruyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız