Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer
 

Türkiye'de GDO'lu tohum üretilmiyor

"Türkiye'de GDO'lu tohum üretilmediğini söyleyen TÜRKTOB Genel Başkanı Ses, "Bunlar Türkiye'de biyo-güvenlik yasasıyla kriminal suçtur" dedi.


KONYA - Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Genel Başkanı Hakkı Şafak Ses, "Türkiye'de tahıldan sebzeye kadar tüm tohumlarımızın ithalat payı yüzde 6,7'dir" dedi.
 
Ses, Hilton Konya Otel'de düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda tohum sektöründe ciddi yanlış anlamalar ve yerleşmiş kanaatlerin bulunduğunu ve bu konunun kendilerini rahatsız ettiğini söyledi.

"Türkiye'de tohumun tümünün ithal olduğu, tohum ithalatının tümünün İsrail'den yapıldığı ve tohumların GDO'lu olduğu" gibi söylemler olduğunu belirten Ses, "Bu üç bilgi de temelden tümüyle yanlış, haksız ve gerçek dışı şehir efsaneleridir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de tohumun tümünün ithal edilmediğini dile getiren Ses, "Türkiye'de tahıldan sebzeye kadar tüm tohumlarımızın ithalat payı yüzde 6,7'dir. Bu, çeşitli devlet kurumlarımızla birlikte TİGEM başta olmak üzere özel sektörün birlikte geldiği bir noktadır. Türkiye tohumluk üretimi açısından dünyada çok önemli bir yerde. Türkiye'de tohumun dışında hangi sektör acaba bu oranda yerlilik oranı taşır. Motivasyonumuzu ve Türk tarımının önündeki büyümeyi gölgeleyen bu hususun düzeltilmesi lazım" diye konuştu.

Tohumların İsrail'den geldiği algısı

Tohumların hemen hemen hepsinin İsrail'den geldiği gibi kamuoyunda yerleşmiş olan negatif bir algı ve haksız suçlamayla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Ses, şunları söyledi:

"Tohumluk ithalatımızda ağırlıklı olarak sera ve hibrit tohum yer almaktadır. Bu ithalatın yüzde 11'i İsrail'den gelmektedir. Yani ithal ettiğimiz tohumun yüzde 90'ı farklı ülkelerden gelmekte. Biz 'İsrail'e tohum satıyoruz' dediğimizde bazı insanlar hayrete düşüyor. Evet biz İsrail'e tohum satıyoruz."

İleri boyutta hibrit tohum kavramını bilmemekten dolayı GDO'lu tohumların kısırlığa sebep olacağı gibi kamuoyunda halkı yanıltıcı bilgilerin olduğunu ifade eden Ses, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de GDO'lu tohum üretilmemektedir, GDO'lu tohum ithal edilmemektedir. Bunlar Türkiye'de biyo-güvenlik yasasıyla kriminal suçtur. Bu suçu işleyenler 7 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılırlar. Bir gram bile bu topraklara GDO'lu tohum ekilmemektedir. Bundan sonra da ekilmesi çok zordur."







dunya.com

Ekleme Tarihi
06.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Türkiyede GDOlu tohum üretilmiyor, gıda tarım
Link: Türkiye'de GDO'lu tohum üretilmiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız