Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Bilişim, Teknoloji »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Teknik Bilgiler
 Gıda, Tarım Bilişimi
 Bilgi Sistemleri
 E-Devlet Uygulamaları
 e-Ticaret, e-İş
 Hassas Tarım
 CBS, Uzaktan Algılama
 Nanoteknolojiler
 Biyoteknoloji, Gen Müh.
 Diğer

İnternete erişim olanağına sahip hane oranı üç yılda ikiye katlanmış durumda.

TÜİK verilerine göre, 2007'de hanelerin yüzde 19.7'sinin internete erişim olanağı vardı. Bu oran 2008'de yüzde 25.4'e, 2009'a yüzde 30'a, bu yılın nisan ayında ise yüzde 41.6'ya çıktı. Yıldan yıla hızlanma dikkat çekici. 2008'de bir önceki yıla göre 5.7 puanlık, 2009'da bir önceki yıla göre 4.6 puanlık bir artış olmuştu. Bu yıl ise geçen yılın tam 11.6 puan üstüne çıkıldı. İnternete erişim olanağına sahip hane oranındaki hızlanma, çok ama çok belirgin.

Aynı şekilde bilgisayar ve internet kullanımının eğitimle ilintisi de çok belirgin bir görünüm sergiliyor. TÜİK verilerine göre, herhangi bir okul bitirmemiş olanların yalnızca yüzde 3.4'ü bilgisayar kullanıyor. İlkokul mezunlarında bu oran yüzde 15.3 düzeyinde. Oran, eğitim durumuyla paralel bir şekilde yükseliyor ve üniversite ve daha yukarı eğitimlilerde yüzde 90.4'e ulaşıyor.

İnternet kullanımında da aynı eğriyi gözlemek mümkün. Herhangi bir okul bitirmeyenlerin yalnızca yüzde 2.8'i internet kullanıyor, üniversite ve daha yukarı eğitimlilerde bu oran yüzde 89.6'ya kadar çıkıyor.

Bir doğal eğilim de interneti kullananların yaş gruplarında gözleniyor. En çok internet kullananlar, 16-24 yaş grubundaki nüfus. Bu yaş grubundakilerin yaklaşık yüzde 63'ü internet kullanıyor. İnternet kullanımı 25-34 yaş grubunda yüzde 50.6'ya, 35-44 yaş grubunda yüzde 34.7'ye, 45-54 yaş grubunda yüzde 22.4'e iniyor. İnternet kullanımı daha sonra hızlı bir düşüş gösteriyor ve 55-64 yaş grubunda yüzde 7.8, 65-74 yaş grubunda ise yüzde 2.7 düzeyinde kalıyor.

Gerek eğitim durumuna, gerekse yaş gruplarına göre bilgisayar ve internet kullanımında erkekler kadınların hep önünde. Ancak şu durum dikkat çekiyor; erkeklerle kadınlar arasındaki bilgisayar ve internet kullanımındaki fark, eğitim durumu yükseldikçe kapanıyor. Örneğin, herhangi bir okul bitirmemiş erkeklerde internet kullanım oranı yüzde 8.7, kadınlarda yüzde 1.1 düzeyinde; yani arada çok büyük bir fark var. Oysa, üniversite ve daha yukarı eğitimli grupta erkeklerde yüzde 90.1 olan internet kullanım oranı, kadınlarda da yüzde 88.8 düzeyinde bulunuyor.

Çalışanlarda kadınlar öne çıkıyor

İşgücüne dahil kesimde, yani çalışan ve işsiz kesimde internet kullanımında kimi alanlarda kadınlar erkekleri geride bırakıyor. Bu durum, büyük ölçüde yapılan işe bağlı bir durumu yansıtıyor. Ücretli, maaşlı ve yevmiyeli çalışan erkeklerin yüzde 57.7'si, kadınların ise yüzde 69.6'sı internet kullanıyor. İnternet kullanımı işverenlerde erkekler için yüzde 66.9, kadınlar için yüzde 75.5 düzeyinde. Ancak, ücretsiz aile işçilerinde erkekler yüzde 43'e yaklaşan internet kullanımıyla, kadınlardaki yüzde 5.5'in çok önünde bulunuyor.

Ancak, işgücüne dahil kesim kapsamında olan işsiz kesimde kadınlar daha çok internet kullanıyor. Bu kesimdeki oran erkeklerde yüzde 42.7, kadınlarda yüzde 64.5 düzeyinde.

İşgücüne dahil olmayan kesimde emeklilerde de kadınlar daha çok internet kullanıyor. Belli ki erkekler emekliliklerini biraz dışarıda geçirmek istiyor, evde oturan kadınlar ise internetle zaman geçirmeyi tercih ediyor. Bunun sonucunda da emekli erkeklerin yüzde 15.4'ü, emekli kadınların ise yüzde 27.9'u internet kullanıyor. İşgücüne dahil olmayan kesimde bir oran ise çok dramatik görünüyor. Engelli erkeklerin yüzde 7.9'u internet kullanırken, engelli kadınlarda internet kullanma oranı sıfır düzeyinde bulunuyor.

 

Alaattin Aktaş

http://www.dunyagazetesi.com.tr/

Ekleme Tarihi
20.08.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız