Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  Tarımsal Kredi, Bankalar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
Kredi ödemede en sıkıntılı Hatay çiftçisi 


Kredi ödemede en sıkıntılı Hatay çiftçisi

Çiftçi kredisiz yapamaz oldu

Çiftçilerin 2007 yılından beri bankalardan kullandığı kredi miktarı 2014 yılının ilk yarısında yüzde 296 oranında artış gösterdi. 2007 yılında bankalardan toplam 10 milyar TL kredi kullanılırken, bu rakam 2014’ün ilk yarısında 39.6 milyar TL'ye ulaştı. Çiftçilerin borç alıp da ödeyemediği kredi miktarı da yüzde 347’lik artışla 305 milyon TL'den 1 milyar 366 milyon liraya çıktı. Borcu ödeyememe oranı ise yüzde 3.05'ten yüzde 3.45'e çıktı. Borcunu ödemekte en fazla sıkıntı yaşayan il ise Hatay oldu. Hataylı çiftçi, kullandığı her 100 liralık kredinin 15 lirasını ödeyemedi.

BDDK verilerine göre 2007 yılında 10 milyar lira olan çiftçi kredisi, 2014 yılı Haziran itibariyle 39.6 milyar liraya çıktı.

Çiftçilerin aldığı krediyi ödeyememe oranı ise 2007 yılında yüzde 3.04 iken, bu yılın ilk yarısında yüzde 3.45 oldu. Ancak miktar bazında bakıldığında ödenemeyen kredilerdeki artış dikkat çekti. 2007 yılında 305 milyon liralık kredi ödenemezken, bu miktar yüzde 347’lik artışla 2014 yılının ilk yarısında 1 milyar 366 milyon liraya yükseldi.

YILLARA GÖRE ÇİFTÇİLERİN KULLANDIĞI KREDİ MİKTARI
 
 


HATAY BORCUNU ÖDEMEKTE ZORLANDI
Aldığı krediyi ödemekte zorluk çeken illerin başında ise Hatay geliyor. 634 milyon lira kredi kullanan Hatay’da 96 bin 417 liralık kredi takibe düşmüş bulunuyor. Böylece Hatay, takibe düşen kredi oranında yüzde 15,21 ile tüm Türkiye’yi geçmiş bulunuyor. Bu ili yüzde 14,78 ile Artvin, yüzde 11,27 ile Elazığ izliyor.

Türkiye Ziraatçiler Derneği Ankara Şube Başkanı Gazi Kutlu, geri ödenemeyen çiftçi kredilerinde Türkiye ortalamasının yüzde 3.45 olmasına karşın; bu ortalamanın üzerinde 35 ilin bulunduğuna dikkat çekti.

Borcunu ödemekte zorluk çeken ilk 10 il şöyle:

 
 

ÇİFTÇİ BORCU BÜYÜMEK İÇİN ALMIYOR!
Kutlu, çiftçilerin tarımsal finansman ihtiyacını karşılamak için bankalar başta olmak üzere kooperatifler, yakın çevre ve sözleşmeli üretime bağlı olarak borçlandığına dikkat çekti. Bankaların son dönemde sunduğu kredi seçenekleri ve olanakları ile çiftçilerin en çok tercih ettiği borçlanma kanalı olduğunu vurgulayan Kutlu, “Ancak çiftçi tarafından alınan kredilerin işletmeyi büyütme amaçlı olmaması kredilerin yatırıma dönüşme kabiliyetini düşürmektedir. Ülkemizde tarımsal kredilerin haritasına bakıldığında tarımsal geliri yüksek olan illerde artışın fazla olduğu görülmektedir” dedi.

65 MİLYAR DOLARLIK HASILA BORÇLA OLUYOR!
Kutlu, tablolar incelediğinde çiftçinin kurak yıllar hariç borcuna sadık olduğunun görüldüğünü belirtirken, “Türk tarımının 65 milyar dolar hâsıla sağlanmasında çiftçinin borçlanarak büyüdüğü görülmelidir. Sözleşmeli üretim modelinin finansman desteğin artırılmalıdır” değerlendirmesi yaptı.

2007 yılından itibaren tarım kredilerinin büyüme hızındaki yükselişe dikkat çeken Kutlu, bu yılın ilk yarısında 18 milyar dolara yaklaşan kredi miktarının yıl sonuna doğru 18.5-19 milyar dolar olacağı tahmininde bulundu.

EN ÇOK KREDİYİ İSTANBUL KULLANDI!

Tarımsal kredilerin illere göre dağılımına bakıldığında ise İstanbul’un başı çektiği görüldü. Banka merkezlerinin İstanbul’da olması nedeniyle İstanbul liste başı görünse de gerçek anlamda en çok çiftçi kredisi alan iller tarımsal üretimin de en yoğun olduğu iller oldu. İzmir birinci sırada yer alırken, onu Konya, Adana ve Ankara izledi. 1 milyar TL ve üzeri kredi kullanan diğer iller Antalya, Manisa, Bursa, Mersin, Aydın ve Balıkesir şeklinde sıralandı.


1 MİLYAR VE ÜZERİ TARIMSAL KREDİ KULLANAN İLLER ŞÖYLE:

 

HAKKARİ, BARTIN, KARABÜK
En az tarımsal kredi kullananlar Hakkari, Bartın ve Karabük olurken, onları şu iller izledi:



 
 
 
 
2014/6 Dönem Tarımsal Krediler
Yeşil Renk Yoğunluğu Kullanım Miktarı olarak gösterilmiştir.

[email protected]

Ekleme Tarihi
08.10.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: tarımsal kredi
Link: Kredi ödemede en sıkıntılı Hatay çiftçisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız