Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  Marketler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 


'İftar sofrasının maliyeti' 1.346 lira

Ramazan ayı boyunca 4 kişilik bir ailenin oruç açmasının maliyeti 1.346,40 lira.

ANKARA - Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, ramazan ayı boyunca 4 kişilik bir ailenin oruç açmasının maliyeti 1.346,40 lira.

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamada, Araştırma Geliştirme Merkezince hazırlanan iftar yapmanın bedeline ilişkin araştırma sonuçlarına yer verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada, bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi.

Araştırmada, oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu belirtildi.

Geleneksel ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedelinin 44,88 lira, ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.346,40 lira olduğu belirtildi.

Açıklamada, aynı ürünler üzerinden 2013 yılında yapılan araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetinin günlük 38,94 lira, ramazan ayı boyunca ise 1.168,20 lira olarak hesaplandığı anımsatıldı. Buna göre oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde yüzde 15,25 oranında yükseldiği belirtildi.

Araştırmayı değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ortalama memur maaşının 2.159,1 lira olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının yüzde 62,4'ünü yani yaklaşık üçte ikisini ayırmak zorunda. Ramazan ayı geldiğinde fahiş zamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Resmi rakamlara göre, bir yıllık enflasyon yüzde 9,66 olmasına rağmen, ramazan enflasyonunun yüzde 15,25 olması öngörülmektedir. Neresinden bakılırsa bakılsın, memurlara enflasyon farkı ödemesi yapmak zorunlu hale gelmiştir. Yetkililerden de memurlarımızı maddi anlamda kurtaracak tedbirler almalarını istiyoruz."

Vatandaşları Ramazan ayında yapacakları harcamalar için uyaran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, ramazan ayında harcamaların gıda ağırlıklı yapılması nedeniyle piyasaya 3-4 milyar lira daha fazla paranın girdiğini belirterek vatandaşın fiyatları takip etmesini istedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: iftar, ramazan, sofra
Link: 'İftar sofrasının maliyeti' 1.346 lira




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız