Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  Tarım Sigortası »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer

Yozgat’ta 50 bin dekar tarım arazisi doludan zarar gördü from gida_tarim on Vimeo.

 

Yozgat’ta 50 bin dekar tarım arazisi doludan zarar gördü
 
 
 YOZGAT - Yozgat’ta yaklaşık bir aydır aralıklarla devam eden yağış çiftçinin yüzünü güldürse de son günlerde düşen dolu, ekili tarım alanlarına büyük zarar verdi.
 
 
İlde Boğazlıyan ilçesinde geçen hafta içerisinde düşen dolu binlerce dekar tarım alanına zarar verdi. Dün Yozgat’ın Çayıralan ve Sarıkaya ilçelerine bağlı köy ve beldelerdeki ekili tarım arazilerinden yaklaşık 50 bin dekar alan zarar gördü.

Çayıralan ilçesine bağlı Konuklar beldesi ve çevresindeki köyler de doludan nasibini aldı. Beldede yaklaşık 17 bin dekar hububat alanı zarar gördü. Hububat ekili alanlar biçilemez duruma geldi. Sebze, meyve ve üzüm bağları da büyük zarar gördü. Çiftçiler devletten kendilerine tohum desteği vermesini istiyor. Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının ertelenmesini değil tamamıyla silinmesini istiyor.

Konuklar Belediye Başkanı Muammer Çetin, belde halkı ve çevre köylerin geçim kaynağının çiftçilik olduğunu, düşen dolu ile çiftçilerin bu yıl hasat dönemi yapamayacağını söyledi. Başkan Çetin, "Halkımız genelde arpa ve buğday ekmektedir. Beldemizde 17 bin dekar çevre köylerle birlikte yaklaşık 50 bin dekar alan doludan zarar gördü. Çiftçimiz borçlanırken, hasat zamanına göre borçlanır. Ancak beldemize yağan dolu ürünlere yüzde yüz oranına yakın zarar verdi. Ekinler artık biçilmez hale geldi. Devletimizden halkımız yardım beklemektedir. Yardım gelmez ise beldemizde büyük sıkıntı yaşanır" dedi.

Feridun Öztürk isimli çiftçi de yağan dolunun ekinlere yüzde 100 oranında zarar verdiğini ifade etti. Öztürk, "Biz geçimimizi çiftçilikle sağlıyoruz. Son günlerde güzel yağmurlar yağdı. Ancak yağan dolu ürünlerimizi tamamen bitirdi. Arpa, buğday, nohut, mercimek tamamen biçilemez hale geldi. Benim 460 dekar ekinim var bunun 100 dekarı sigortalı, diğer kısmını icara ektiğim için sigorta yaptıramıyoruz. Mazot gübre desteğinden yararlanamıyoruz. Bu konudan devletimizin bir çözüm üretmesini bize tohumluk yardımı ve borçlarımızın da silinmesini istiyoruz" diye konuştu.

Veysel Oba isimli çiftçi de Konuklar beldesi ve çevresine düşen dolunun tarım arazilerine büyük zarar verdiğini dile getirerek, "Ekinlerimiz, bağ ve bahçemizde hiçbir ürün kalmadı. Ekinler biçilemez duruma geldi. Ekinler bilçilemyeceği gibi hayvanlarımız için saman dahi bulmakta zorlanacağız. Dolu o kadar şiddetli yağdı ki pvc kapılarımızı dahi kırdı. Devletimizden yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
03.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: tarım arazisi ,doludan zarar gördü,yozgat
Link: Yozgat’ta 50 bin dekar tarım arazisi doludan zarar gördü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız