Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  Havza Bazlı Destekleme Modeli »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 


Bakan Eker, Expo 2016 Antalya Alanı'na İlk Ağacı Dikti

ANTALYA (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya Alanı'na ilk ağacı dikti. Bakan Eker alana 350 yıllık zeytin ağacını dikerken, 2015 yılına kadar 619 türde 100 binin üzerinde bitki dikileceğini söyledi.
Dünyada 160 yıllık EXPO'ya Antalya'nın ilk kez ev sahipliği yapacağını belirten Eker, "2016 yılına hazırlanıyoruz. Antalya hazırlanıyor. Aksu hazırlanıyor. Türkiye hazırlanıyor. Hep beraber dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliğinin en güzel ülkesi olan Türkiye'de gelecek nesiller için yeni bir dünyanın umudu projesini hazırlıyoruz. Bugün de çalışmaların yeni bir aşamasındayız" şeklinde konuştu.
 
EXPO alanında altyapı çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bakan Eker, "Drenaj çalışmaları yapıldı. Proje hazırlandı. Ağaçları artık dikme aşamasına geldik. Bir EXPO ormanı yapılacak. Bu alanda bir gölet ve EXPO tepesi, EXPO kulesi yapılacak. Antalya'daki bu organizasyona milyonlarca ziyaretçi gelecek. Bütün dünya ülkelerine EXPO'ya katılmaları için resmi davetler yapıldı ve bugün önemli bir aşama neden çünkü tabiat çiçeksiz, ağaçsız olmaz. Bu ormanın ilk işaretini de bugün burada biraz sonra dikeceğimiz ağaçlarla başlatıyoruz. 110 türde 25 bin ağaç dikilecek bu bölgeye. 110 ayrı türde. Yani zeytin, sığla, çam, çeşitli mersin türleri ne kadar Türkiye'yi temsil eden ağaçlar dikilecek bu bölgeye. Burada küçük şirin, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğini, zenginliğini sembolize edecek bir küçük orman oluşturacağız. Bugün bunun ilk dikimini yapacağız" dedi.
 
2015 yılına kadar ağaç dikiminin devam edeceğini işaret eden Bakan Eker, "619 türde, 100 binin üzerinde bitki dikilecek. Bir sembol çiçeğimizi var. Şakayık. Onun Antalya’da tabiata tespiti yapıldı. Orada dikimler yapılıyor. Çiçeğin çoğaltılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. EXPO’yu ziyarete gelenler tabiat ormanında bu çiçeği görebilecek. Bugün 50 adet zeytin, 150 adet çam, 50 adet melez servi, 25 adet çınar 25 adet sığla ve görsel nitelikli narenciye ağaçların dikimine başlanacak. 2016 yılına doğru hazırlıklarımızı büyük bir hızla sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.
"YENİ BİR DÜNYAYI BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ"
 
Bu projenin bir Türkiye projesi olduğunun altını çizen Bakan Eker, "21'inci yüzyılda daha yeşil, daha güzel bir bio çeşitliliğe sahip ülkenin, daha iyi korunarak dünyaya armağan olarak sunabilecek bir ülkenin hazırlıklarını yapıyoruz. 21'inci yüzyılda böyle bir tasavvur içinde en önemli varlıklarımız çocuklardır. EXPO’da çiçek ve çocuk teması bunun için seçildi. Bütün güzelliklerin sembolüdür çocuk. Çiçekle birlikte çocukları, çocuklarla birlikte çiçekleri koruyarak yeni bir dünyayı birlikte inşa edeceğiz" diye konuştu.
 
Bakan Eker, konuşmasının ardından Antalya Valiliği Senfoni Orkestrası çocuklarının sunduğu keman dinletisini dinledi.
Bakan Eker, ardından EXPO alanına 350 yıllık olan 2 metre 90 santimetre gövde çevresi bulunan zeytin ağacını dikti. Ağaca plaka da çakan Bakan Eker, sulamayı ihmal etmedi. Eker, bir fıstık çamı ağacının dikimini de takip etti.

Alandaki ağaçları inceleyen Eker, izci çocuklara da ‘İlk Gün ‘ belgelerini verdi. Bakan Eker alandaki bütün çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
Bakan Eker, daha sonra EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı.
 
 

Ekleme Tarihi
23.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bakan Eker, Expo 2016, Antalya Alanı'na, İlk Ağacı Dikti
Link: Bakan Eker, Expo 2016 Antalya Alanı'na İlk Ağacı Dikti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız