Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  Havza Bazlı Destekleme Modeli »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 


BM Raporu: Gıda güvencesi için tarım arazilerinde artış yetmez

Davos’ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nda sunulan BM Raporu’nda, artan küresel gıda talebini karşılamak için ekilen arazi miktarının artırılmasının sürdürülebilir olmadığı kaydedildi.

Uluslararası Kaynak Paneli Raporu’nda, tarım arazilerinin kendilerine düşen payından daha fazlasını kullanan Avrupalıların, tarımsal arazi kullanımını 3’te 1 oranında azaltmaları için et ve süt tüketimini azaltmaları gerektiğine dikkat çekildi.

Özellikle et ve süt ürünleri bakımından küresel gıda talebinin karşılanması için 2050 yılına kadar ekilen arazi miktarının 320 milyon hektardan 850 milyon hektara çıkarılmasının olağan koşullarda sürdürülebilir olmadığı belirtilen rapora göre, böyle bir büyüme, suyun ve biyoçeşitliliğin korunması ve toprağın verimliliğinin sürdürülebilmesi gibi ekosistemlerin temel işleyişlerinin devam etmesini sağlayamaz.

“Aşırı tüketimin azaltılması; gıda atık ve kayıplarını azaltarak, yüksek miktarda et tüketilen ülkelerde daha sebze ağırlıklı beslenmeye yönelmeyi sağlayarak ve yakıt verimliliğini arttırarak toprağın korunması için yararlanılmayan bir potansiyeli ortaya çıkaracaktır.” denilen raporda, Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya’da et tüketiminin %25, evsel gıda atıklarının ise %15-20 oranında azaltılmasının 2030 yılına kadar 100 milyon hektarlık tarım alanının korunmasını sağlayacağı ifade ediliyor. Rapor, ekilen arazi büyüme oranının %8 ile %37 arasında olması gerektiğine vurgu yapıyor.

Geçen 50 yılda ekim için kullanılan tarım arazisi miktarının düşüş gösterdiği belirtilen rapora göre, günümüzde dünyada kişi başına düşen tarım arazisi ortalama 2.300 m² civarında. Ancak Avrupa’da ortalama tüketimi karşılamak için ihtiyaç duyulan tarım arazisi kişi başına 3.100 m²’ye ulaşıyor.

BM Raporu’nu değerlendiren Avrupa Friends of the Earth kaynak kullanımı kampanyasında görevli Ariadna Rodrigo, “Avrupa’nın toprak ayak izini ölçerek, AB çapında toprak kullanımını azaltma hedefleri belirleyerek ve gerekli politikaları uygulamaya koyarak, toprak kullanımı konusunu ciddi bir şekilde acilen ele alması gerekiyor.” dedi.

Dünyanın toplam toprak alanının 3’te 1’ini oluşturan tarım alanlarının 1961 yılından beri %11 oranında artış gösterdiği, bu artışın da özellikle Güney Amerika, Afrika ve Asya’da gerçekleştiği vurgulanan raporda, biyoyakıt hedeflerinden vazgeçilerek gıda ve yakıt pazarlarının birbirlerinden bağımsız hale getirilmesi tavsiyesinde de bulunuldu. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: tarım arazileri, BM Raporu, Gıda güvencesi
Link: BM Raporu: Gıda güvencesi için tarım arazilerinde artış yetmez




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız