Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 

TZD: Çiftçinin bütçe umudu başka bahara kaldı
 
 
 ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, bütçede tarıma ayrılan kaynağın, bu yıl da yasanın öngördüğü asgari miktarın altında kaldığını belirterek, "Çiftçinin bütçe umudu başka bahara kaldı." dedi.

Maliye Bakanı Şimşek’in Türkiye'nin 2015 yılı bütçe giderlerinin 472,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 452 milyar lira, bütçe açığının ise 21 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdiğini aktaran Yetkin, açıklamasında “Şimşek, çiftçiye 2015'te doğrudan 10 milyar kaynak ayrıldığını, ancak kamu iktisadi teşebbüslerin finansmanı, diğer müdahale alımları, kredi sübvansiyonu gibi kalemleri de dikkate alındığında bu miktarın 13,1 milyar lirayı bulacağını belirtti. 2013-2014 sezonunda kuraklık ve doğal afetler nedeniyle çok kötü bir sezon geçiren ve başta mazot olmak üzere girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle önemli maliyet artışlarıyla karşı karşıya kalan çiftçilerin umudu 2015 bütçesinden tarıma ayrılan kaynağın artırılarak Tarım Yasası’nın öngördüğü milli gelirin yüzde 1’i noktasına çekilmesiydi.” ifadelerini kullandı.

"TARIMA AYRILAN KAYNAK, YASANIN ÖNGÖRDÜĞÜ ASGARİ MİKTARIN ALTINDA KALDI"

Yetkin, açıklanan bütçede, tarıma ayrılan kaynağın, bu yıl da yasanın öngördüğü asgari miktarın altında kaldığını dile getirirken, şunları kaydetti:

“Geçen yıldan bu yana tarımsal maliyetlerdeki önemli artışlara karşın artış 300 milyon TL gibi ‘sembolik’ denilebilecek miktarda oldu. Geçen yıl bütçeden doğrudan tarımsal desteklemeye ayrılan kaynak 9,7 milyar TL idi. Bu rakam Bütçe'nin sadece yüzde 2,2’si demekti. Sübvansiyonlu krediler ve müdahale alımları da hesaba katıldığında toplam destekleme miktarı 13,2 milyar TL’ye çıkıyordu. O durumda bile destekleme oranı Milli gelirin binde 7’si düzeyinde kalıyordu. Maliye Bakanı’nın açıkladığı rakamlara göre bütçeden tarımsal desteklemeye ayrılan pay 2015 yılında doğrudan desteklemeler için yüzde 2,1, dolaylı desteklemeler de hesaba katıldığında yüzde 2,8 olacak. Ancak toplam doğrudan ve dolaylı destek miktarı 13,2 milyar TL’den 13,1 milyar TL’ye inecek. Milli gelir açısından bakıldığında ise yine yüzde 1’in çok altında kalacak.Kısacası çiftçinin umudu yine başka bahara kalmış bulunuyor. “ (CİHAN)

Ekleme Tarihi
16.10.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: tzd,ibrahim yetkin
Link: TZD: Çiftçinin bütçe umudu başka bahara kaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız