Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer


 
Erdal SAĞLAM

Enflasyonda turpun büyüğü heybede

[email protected]

 
Cemaate yakın bazı yazarlar sık sık “asıl turpun büyüğü heybede” diye mesaj atarak, çok daha etkili olacak dinleme tapelerinin ilerideortaya çıkacağını ima ediyorlar.

Tapeleri bilmem ama dünkü enflasyon rakamları gösterdi ki; enflasyonda turpun büyüğü gerçekten heybede.
 
Dün açıklanan rakamlar Şubat ayı sonunda yüzde 8 sınırına dayanan tüketici fiyat artışının seçimden sonra daha da hızlanacağını, çok daha yüksek oranlara, büyük ihtimalle yeniden çift haneli rakamlara ulaşacağını gösteriyor.

Bu tablo aynı zamanda enflasyonun da etkisiyle ekonomik dengelerin daha bozulma riski bulunduğunu da ortaya koyuyor. Bu enflasyon rakamlarına bakarak Merkez Bankası’nın bu ayki Para Politikası Kurulu Toplantısında faiz artırım kararı vermesi gerekmese de, önümüzdeki aylar içinde yeni faiz artırımlarına gitme ihtimali artıyor. Bununla birlikte büyüme oranlarının frenlenmesi, yani büyümenin daralması da kaçınılmaz olacak.

Dün açıklanan Şubat ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 0.43 ile piyasa beklentilerine paralel bir artış gösterdi. Böylece yıllık TÜFE enflasyonu bir ay önceye kıyasla, yüzde 7.75’den 7.89’a yükseldi. Bu aya kadar sorun olan gıda enflasyonu Şubat’ta aylık 0.13 artış ile beklentilerin altına kalırken, buna rağmen yüksek sayılabilecek toplam artışta ise akaryakıt ürünlerinde ve otomobil fiyatlarındaki meydana gelen fiyat artışı etkili oldu.
 
Bu arada önemli kalemlerden biri olan giyim harcamalarında, Ocak ayında olduğu gibi, Şubat ayında da gerileme yaşandı. Düşüş yüzde 5.1 oldu. Bu kalemde Mart’tan itibaren, artık yeni mevsim nedeniyle, fiyat artışlarının görülmesi kaçınılmaz.
 
TÜFE fiyatlarındaki artışta en dikkat çekici kalem ise Merkez Bankası’nın faiz artışlarına da baz olan çekirdek enflasyondaki yüksek oranlı artış oldu. Bu kalem aynı zamanda kurlardaki artıştan da en çok etkilenen kalem olarak göze çarpıyor. Gıda, alkolsüz ve alkollü içkiler, tütün, altın ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyonda aylık artış yüzde 0.7 olurken, yıllık artış ise yüzde 7.6’dan yüzde 8.43’e yükseldi. Bu oranın 2007 Haziran ayından bu yana ulaşılan en yüksek oran olduğuna dikkat çekiliyor.

EKONOMİK TABLO KÖTÜLEŞECEK
 
Önümüzdeki aylarda TÜFE artışının hızlanacağına dair en önemli gösterge ise Üretici fiyat endeksi (ÜFE) de yaşanan yüksek oranlı artışların devam etmesi. Ocak’ta aylık yüzde 3,32 artan ÜFE, Şubat’ta da yüzde 1,38 oranında yükseldi. Yıllık ÜFE artışı da Şubat ayı sonunda yüzde 10,72’den 12,40’a çıktı. Bu oranın 2011 yılı Aralık ayından bu yana ulaşılan en yüksek oran olduğuna, özellikle vurgu yapılıyor. Buradan yola çıkarak maliyetlerdeki artışın zayıf kalan talep nedeniyle tüketici fiyatlarına yansımadığı çok açık gözüküyor. Ancak banka iktisatçıları raporlarında, yansımanın artık kaçınılmaz hale geldiğini söyleyip ne zaman yansıyacağını tartışıyorlar. Kurların yüksek seyrinin devam etmesinin, bunu kaçınılmaz kılacağı söyleniyor.
 
Özetle; ekonomideki dengeler bozulmaya başladı ve bozulmanın seçim sonrasında daha belirgin hale gelmesi bekleniyor. Hem iç ve dış siyasi gelişmelerde yaşanan olumsuzluklar, hem de küresel ekonomideki gidişat tablonun ağırlaşacağını gösteriyor. Her açıdan kötü yönetim nedeniyle başlayan, küresel dengelerin körüklediği ekonomideki bozulmanın belki bu seçimlerde değil ama önümüzdeki seçimlerde etkili olması, bence kaçınılmaz.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Erdal SAĞLAM, ekonomi, Enflasyonda turpun büyüğü heybede, enflasyon
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız