Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 


Katar Emiri sakalından tuttu Türkiye’ye yatırıma yolladı

Türkiye’ye yatırıma yolladı haberi Katar Emiri’nin, ülkenin tarım yatırım firması Hassad Food Başkanı’nı sakalından tutarak “Türkiye’den gıda anlaşması yapmadan dönme dediği” öğrenildi. Tarım Bakanı Eker’le görüşen Katar heyeti Türkiye’de 500 milyon dolarlık yatırım için anlaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Âl Sani ile yaptığı görüşmelerin ardından Katar’dan Türkiye’ye 500 milyon dolarlık tarımsal üretim yatırımı geliyor. Yurt dışında Katar’ın temel ihtiyacı olan tarım ürünleri yatırımı gerçekleştiren Katar tarım yatırım firması Hassad Food Başkanı Nasser Mohamed Al Hajri, Katar Emiri’nin ‘Anlaşma yapmadan gelme’ talimatıyla Türkiye’ye geldi. Hassad Food Başkanı Nasser Mohamed Al Hajri ile Katar’ın Ankara Büyükelçisi Salem Mubarek Al-Shafi önceki gün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile 2.5 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmede Türkiye’deki TİGEM arazilerinde, ayrıca bu arazilerde tarımsal üretim faaliyeti gösteren özel sektörle birlikte 500 milyon dolar tutarında tavukçuluk, koyun eti, süt gibi ürünlerde ortak yatırım kararı alındı.

500 milyon dolarlık yatırım

Edinilen bilgiye göre, Bakan Eker’le olan görüşmeye özel anekdotlar damgasını vurdu. Katar Emiri Şeyh Tamim ailesine mensup, Hassad Food Başkanı Nasser Mohamed Al Hajri, Emir’in kendisini Türkiye’ye yatırım yapması için gönderdiğini dile getirerek, “Emir sakalımdan tutarak ‘Türkiye’de 500 milyon dolarlık gıda yatırımı yap. Anlaşma yapma kararı almadan gelme’ dedi. O nedenle bu odadan anlaşma yapmadan çıkamam” ifadelerini kullandığı öğrenildi. Bu kapsamda yarım saat yapılması planlanan görüşmenin de 2.5 saate çıktığı belirlendi.

KATAR DIŞARIDA ÜRETİP ÜLKESİNİ BESLİYOR

Katar’ın tarımsal üretim arazisi ve suyu olmadığına işaret eden Nasser Mohamed Al Hajri, yurt dışında Katar’ın ihtiyaçlarını gidermek için yatırımlar yaptığını anlattı. Bu kapsamda Türkiye’de 500 milyon dolarlık yatırım kararı aldıklarını söyleyen Al Hajri, Katarlı bir heyetin de İstanbul’da yumurta, tavuk, koyun eti ve süt ürünleri ile ilgili olarak özel sektör temsilcileri ile görüşmeler içerisinde olduğunu kaydetti. Bu kapsamda özel sektörle de görüşerek ortak yapmak istediğini de belirten Al Hajri, kamunun elindeki tarımsal üretim alanlarında da yatırım yapmayı planladıklarını kaydetti. Söz konusu yatırımlar kapsamında elde edilecek ürünleri Katar’a ihraç edeceklerini de belirten Al Hajri, sosyal sorumluluk alanındaki projelere de dahil olmak istediklerini ifade etti.

EKER: ÖZEL SEKTÖRLE DAHA DA GELİŞİR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de Türkiye’de tarımsal üretimin gerçekleştirildiği, 24 milyon hektar arazinin çoğunda özel sektörün üretim yaptığını vurguladığı belirlendi. Bu kapsamda Katar’ın da öngördüğü yatırımların bu kapsamda özel sektörle yapılacak ortaklıklarla daha da gelişebileceğine dikkat çeken Bakan Eker ayrıca Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazilerinde de 30 yıla varan anlaşmalarla Türk özel sektörüne devredildiğine de işaret ederek, çok başarılı projelerin olduğunu ve Katar’ın bu firmalarla yapacağı işbirliği ile onların daha fazla sermaye koymasını sağlayarak yatırım imkanının daha da artacağını dile getirdiği kaydedildi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Katar, Mehdi Eker, tarım, yatırım
Link: Katar Emiri sakalından tuttu Türkiye’ye yatırıma yolladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız