Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer

 
 
Eksi 10 derecede yazlık çadırlarda kalıyorlar

Van depreminin üzerinden 5 gün geçti. Vanlılar eksi 10 derecede üstelik yazlık olan çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Nihayet AFAD'dan açıklama geldi. AFAD, "Yazlık çadırları kaldırıp kışlık çadırlardan yeni çadır kentler kuracağız." dedi.
 
Depremin vurduğu Van'da soğuk hava ve kar yağışı, çadırkentlerde süren hayatı zorlaştırıyor.Şehir merkezindeki 4 ayrı çadırkentte 10 bin kişi kalıyor. Ancak çadırların büyük kısmı yazlık. Durum böyle olunca depremzedeler, geceleri eksi 10 dereceyi bulan soğuk havada donma tehlikesi geçiriyor Depremzedeler tuvalet ve duş ihtiyacını çok zor şartlarda giderirken, hijyen problemleri büyüyor. Bölgede gıda ve kışlık giyecek ihtiyacı da had safhada.
 
Zaman Gazetesi'nden Mustafa Turan'ın haberine göre, Van ve ilçelerindeki çadırkentlerde soğuk hava sebebiyle sık sık içme suları donuyor. Bunun yanında elektrikler de zaman zaman kesiliyor. Ancak, en büyük problem, çadırların yazlık olması. Depremzedeler eksi 10 dereceyi bulan soğuk havalarda bu çadırlarda kalıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Müşaviri Peksever Müderrisoğlu, kışlık çadırları da kurmaya başladıklarını belirterek, "Çadır sevkiyatı devam ediyor. Gelenleri depolarda tutmadan derhal depremzedelere dağıtıyoruz. Yazlık çadırları kaldırıp kışlık çadırlardan yeni çadır kentler kuracağız." diyor.    
 
Barınma krizinin aşılması için 17 bin konteynır siparişi verildiğini belirten Müderrisoğlu, konteynırların İstanbul'da yapıldığını, aralık ayı sonunda kurulmasının planlandığını söylüyor. Peksever Müderrisoğlu, bölgedeki ihtiyaçları şöyle sıralıyor: "En acil ihtiyaçlar gıda ve kışlık giyim. Havalar daha da soğuyacak. Bunun için bot, kazak, atkı, eldiven ve mont gibi kışlıklara ihtiyaç had safhada. Hayırseverler pirinç, bulgur ve nohut gönderiyor, ancak insanların bunu pişirecek imkanı yok. Öncelikle hazır gıdalara ihtiyacımız var." Peksever, gönderilen giyim malzemelerinin ikinci el olmamamasını da özellikle vurguluyor.
 
Çadır kent sakinleri de barınma, ısınma, hijyen gibi birçok sorunlarının olduğunu anlatıyor. Depremde evi ağır hasar gören ve 4 çocuğu, annesi ve kocasıyla aynı çadırda yaşam mücadelesi veren Ayşe Yılmaz, "Geceleri üşüyoruz. 5 aylık çocuğum var. Sık sık ateşleniyor. 20 gündür duş alamadık. Kullandığımız tuvaletler de temiz değil." diye konuşuyor.
 
DEPREMZEDELERİ MİSAFİR ETMEK İSTEYENLERE DUYURU
 
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı internet sitesinde depremzedeleri misafir etmek isteyenler için bir basın duyurusu yayınladı. İşte o duyuru;
"Van’da meydana gelen depremler sonrasında açıkta kalan depremzedelerin başta barınma olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla illerimizde bulunan kamuya ait tesislere nakledilmesine başlanmıştır.
 
Diğer taraftan ülkemiz genelinde birçok vatandaşımız, kendilerine ait boş konutların depremzedelerin kullanımına sunulması yönünde Başkanlığımıza ve Van Valiliği’ne başvurmaktadır.
 
Bu çerçevede, depremzedelerin kamu tesislerine yerleştirilmesi ve  vatandaşlarımızdan  gelen başvuruların değerlendirilmesi için ülkemiz genelinde 81 İl Valiliği’nde Vali Yardımcıları başkanlığında bürolar oluşturulmuştur.
 
Kendilerine ait boş konutları, depremzedelerin kullanımına açmak isteyen vatandaşlarımızın, konutunun bulunduğu ilde Valilikler bünyesinde açılan büroya başvurması gerekmektedir.
 
Kamuoyuna saygı ile duyurulur."
 
2 BİN 470 DEPREMZEDE KAMU TESİSLERİNE YERLEŞTİRİLDİ
 
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van’da meydana gelen depremler sonrasında açıkta kalan depremzedelerin kamuya ait tesislere yerleştirilenlerin sayısının bugün itibariyle 2 bin 470’e ulaştığını açıkladı. Depremzedeleri, boş konutlarında misafir etmek isteyen vatandaşların da, Valiliklerde Vali Yardımcıları başkanlığında oluşturulan bürolara başvurmaları gerektiği bildirildi.
 
Deprem bölgesindeki hizmet binalarının hasar görmesi nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 5 milyon 860 bin TL, Milli Eğitim Bakanlığı’na da 2 milyon TL, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye 5 milyon 200 bin TL ve acil ihtiyaçlarının karşılanması için Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne 1 milyon 700 bin TL acil yardım ödeneği gönderildiği de belirtildi. Van Valiliği’ne acil ihtiyaçların karşılanması için gönderilen acil yardım ödeneğinin toplam 27 milyon 760 bin TL’ye ulaştığı bildirildi.
 
SUUDİ ARABİSTAN’DAN 50 MİLYON DOLAR
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla açılan yardım kampanyaları kapsamında AFAD nezdinde Suudi Arabistan Krallığı’ndan gönderilen 50 milyon ABD doları ve Mesut Barzani’nin gönderdiği 1 milyon ABD doları ile birlikte 140 milyon TL, Diyanet İşleri Başkanlığı hesaplarında 32 milyon 275 bin TL ve Kızılay’ın hesaplarında 43 milyon 275 bin TL olmak üzere toplam 215 milyon 550 bin TL nakdi yardım toplandı.
 
48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları ve insani yardım malzemeleri, 73 Türk Hava Yolları, 76 askeri ve 20 adet özel kargo uçağı olmak üzere toplam 169 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edildi. Ayrıca Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçaklarıyla yapılan 251 sefer sonucu bölgeye arama-kurtarma ekip, ekipmanları ile çeşitli personel gönderildi.
 
71.511 ÇADIR, 60 PREFABRİK EV, 420 YAŞAM KONTEYNERİ, 2.310 MEVLANA EVİ
 
Yapılan açıklamada, kalıcı konutların inşası için TOKİ’nin görevlendirildiği ve afetzede konutları en kısa sürede tamamlanacağı belirtilerek şöyle denildi:
 
"Geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteynerin üretimi için çalışmalara başlanmıştır ve en kısa zamanda bölgede kurulması planlanmıştır. Toplam 5 bin 263 arama- kurtarma, 2 bin 976 sağlık personeli, 34 arama köpeği, 730 iş makinesi ve araç, 18’i hava ambulansı olmak üzere 201 ambulans, 6 tanesi faal olmak üzere 11 seyyar hastane, 71 bin 511 çadır (27 bin 57’si yurtdışı), 259 genel maksat çadırı (24’ü yurtdışı), 200 çadır brandası, 60 prefabrik ev, 420 yaşam konteyneri (15’i yurtdışı), 2 bin 310 mevlana evi, 334 bin 17 battaniye (93 bin 980’i yurtdışı), bin 848 yorgan, bin 611 yatak (bin’i yurtdışı), 37 seyyar mutfak, 3 bin 149 mutfak seti, 146 jeneratör (40’ı yurtdışı), 79 projektör, 151 wc-duş konteyneri, 8 bin 881 katalitik soba/ısıtıcı (684’ü yurtdışı), 5bin 892 uyku tulumu, bin 536 kampet (536’sı yurtdışı) ve 1 mobil fırın gönderildi."
 
ULUSLARARASI YARDIMLAR
 
Uluslararası yardımlar kapsamında A.B.D., Almanya, Azerbaycan, Fransa, Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Mısır, İrlanda, İsviçre, İsrail, Cezayir, Ermenistan, Belçika, Katar, Japonya, Suriye, İsveç, İtalya, İngiltere, Romanya, İspanya, Pakistan, Avusturya, Kırgızistan, Kanada, Ürdün, Finlandiya, Hollanda, Güney Kore, Norveç, İran, K.K.T.C., Bulgaristan, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve BM OCHA toplam 27 bin 57 çadır, 24 genel maksat çadırı, 93 bin 980 battaniye, 15 yaşam konteyneri, 536 kampet, bin yatak, 684 ısıtıcı ve 40 jeneratör gönderildiği belirtildi.
 
GÜNDE 17 BİN 250 DEPREMZEDEYE 3 ÖĞÜN YEMEK
 
Bugüne kadar toplam 350 bin depremzedeye 3 öğün yemek dağıtımı yapıldığı, günlük toplam 17 bin 250 depremzedeye sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği dağıtımının devam ettiği bildirildi. Tüm kamu kurum ve kuruluşları, bölgedeki hizmetlerin aksamaması için Van’a personel takviyesi yaptı. Kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve afetzedelere psikososyal destek verilmesi için 30 adet sahra çadırı gönderildi.
 
Van Valiliği emrine psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirildiği kaydedilen açıklamada, arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, ilgili bakanlıkların afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirildiği bildirildi. Açıklamada, deprem bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerektiği vurgulandı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız