Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 


Çukurova'da 5 bin istihdamlık 'kalkınma'

Çukurova Kalkınma Ajansı, 6 yılda 628 projeye 191 milyon TL destek sağladı. Destekler ile 5 bin yeni istihdam yaratıldı. Firmaların yüzde 69’u yurtiçi, yüzde 38’i yurtdışında yeni pazar buldu. Yüzde 80’i ise pazar payını artırdı.

ADANA - Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreter Vekili Dr. Konuralp Sezgili, mali destek programları kapsamında 6 yılda 628 projeye 191 milyon TL destek bütçesi sağladıklarını belirterek, “Harekete geçirilen toplam kaynak büyüklüğü, 2014 yılı da dahil olmak üzere, eşfinansman ile yaklaşık 330 milyon TL’yi buldu” dedi.

ÇKA’nın, verdiği desteklerin etkilerini ölçen ilk ajans olduğunu kaydeden Sezgili, “Etkileri ölçülen programlarımızda, desteklerimizden istifade eden işletmelerde ortalama ciro artışı yaklaşık yüzde 25 oldu. İşletmelerin yüzde 88’inde istihdam edilen kişi sayısı arttı, ortalama istihdam artışı yüzde 22 düzeyinde gerçekleşti. Yararlanıcıların yüzde 69’luk bölümü ajans destekli projelerinin sonucunda yeni pazarlara açıldı. Bu işletmelerin yüzde 80’i bölgesel pazardan ulusal pazara, yüzde 38’i de yeni yurtdışı pazarlara açıldıklarını ifade etti. Proje sonunda pazar paylarında artış olduğunu ifade eden işletmelerin oranı yüz- ‘Kalkınma’ desteği Çukurova’da 5 bin yeni istihdam yarattı Çukurova Kalkınma Ajansı, 6 yılda 628 projeye 191 milyon TL destek sağladı. Destekler ile 5 bin yeni istihdam yaratıldı. Firmaların yüzde 69’u yurtiçi, yüzde 38’i yurtdışında yeni pazar buldu. Yüzde 80’i ise pazar payını artırdı. de 80’ dir. Ortalama artış yüzde 14,5 olarak belirlendi. İşletmelerin yüzde 71,6’sı projeye bağlı olarak gelir elde etmeye başladıklarını da belirtti”diye konuştu.

Binlerce kişiye ücretsiz proje hazırlama eğitimleri verdiklerini aktaran Sezgili, “Projeler kapsamında 10 binlere ulaşan kişiye mesleki eğitim verdik. Yüzlerce yenilikçi ürün ve 5 bine yaklaşan istihdam rakamıyla ÇKA bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine dokundu. Bölgede proje kültürünü de yaygınlaştırdık” dedi.
 
 
 
Bölge planı onay aşamasında

ÇKA’nın bölge planının onay aşamasında olduğunu belirten Sezgili, “Bakanlığın koordinasyonunda ve yönetim kurulunun vizyonuyla, 2023 yılına uzanan Türkiye’nin ulusal ölçekteki hedefleri ile örtüşen bölgesel hedefl eri yaşayan stratejilerle donatmaya önem vereceğiz. Bu çerçevede ÇKA ilerleyen dönemde alternatif stratejiler geliştirecek. Bölge planının onaylanmasının ardından bölgede farkındalık oluşturabilmek adına sektörel ve mekansal boyutlarda ciddi tanıtım yapacağız. Katılım esasıyla eş zamanlı geliştirilecek stratejilerle bölgenin rekabet gücünü artırmayı hedefl iyoruz. Rekabetin geliştirilmesi için sektörlerde kümelenme yoluna gidilecek” açıklamasını yaptı. Bölgesel kalkınmaya; kümelenme, inovasyon, girişim, yatırım ve sosyal analiz yönüyle bir rekabet ekosistemi çercevesinde yaklaştıklarını vurgulayan Sezgili, “Mali destek sistemlerinin bu yapıya entegre edilmesiyle bütünsel bir yaklaşım geliştirdik” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ta 150 projeye teknik destek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yürütülen programlara da teknik yardım ve gözetim hizmeti verdiklerini vurgulayan Konuralp Sezgili, “Uluslararası teknik yardım anlamında da öncü rol oynadık. Projecilik deneyimlerimizi Kıbrıs’a aktardık. KKTC’de Başbakanlık ve Lefk oşa Büyükelçiliği işbirliğiyle kaynakların daha etkin kullanımı için destek programları yürüterek başarılı projelere finansman sağlıyoruz. Tarım, sanayi ve turizm üst başlıklarında KKTC’de yaklaşık 150 projenin hayata geçirilmesinde ajansımız ilgili bakanlıklara teknik destek sağladı” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çukurova kalkınma, ajansı, yatırım, Sezgili
Link: Çukurova'da 'kalkınma'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız