Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer

Çiftçinin sigorta bilinci hızla artıyor

TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, tarım sigortaları açısından 2012 yılının çok olumlu geçtiğini belirtti.

 
Yakup SAYAR
 
 
İSTANBUL - Sigorta bilincinin düşük olmasının nedenleri tartışıla dursun, ülkemiz tarım sektörünün sigortaya olan ilgisi her geçen gün artıyor. Son yıllarda artan doğal felaketler bu ilginin artmasında en önemli etkenlerin başında gelirken, tarıma yönelik riskleri güvence altına almak amacıyla kurulan TARSİM'in yoğun tanıtım kampanyaları da bu bilincin artmasındaki etkenlerin başında geliyor. Tarım Sigortaları Havuzu kısa adıyla TARSİM yılın ilk yarısını çok olumlu geçirdi.
 
TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, 2012 yılının ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre sigortalanan varlıklarda yüzde 33 oranında artış gerçekleştiğini söyledi.


TARSİM Gene Müdürü Bülent Bora, şirketin hedeflerini ve sektörü DÜNYA'ya değerlendirdi.
Türkiye'de sigortaya yaklaşımının yıllar itibariyle olumlu yönde gelişmeler kaydettiğini bu tablonun, sigorta sektörüne olduğu gibi, tarım sigortalarına da olumlu yansımaları olduğunu söyleyen Bora, "Tarım sigortaları açısından 2012 yılının ilk 6 aylık üretim verilerini değerlendirirsek; bir önceki yılın aynı dönemine göre sigortalanan varlıklarda yüzde 33 artış gerçekleşmiş, poliçe sayısı 700 bin adede, sigortalanmış toplam açık alan 11 milyon dekara, sigortalanmış toplam varlık bedeli ise, 7 milyar TL'ye yaklaşmıştır. İçinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında özellikle büyükbaş hayvan hayat ve sera sigortalarında ciddi bir artış yaşandığı dikkati çekmektedir. Seralarda adet açısından geçen yıla göre yüzde 415 oranında artış gözlemlenmiştir. Ayrıca 2011 Yılı itibariyle teminat kapsamına alınan Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası, bu alanda faaliyetlerini sürdüren üreticilerimiz için önemli ve gerekli bir ihtiyaçtı. 2012 yılının ilk 6 ayında sigortalı küçükbaş hayvanların sayısının 150 bin adedi geçtiğini ifade edebiliriz. Yıl sonu itibariyle, sigortalanmış varlık değerlerinin yüzde 24 artışla 8.7 milyar TL' sına ulaşmasını, primlerin ise 500 milyon TL'sını aşması bekliyoruz" diye konuştu.

Gelinen seviye kabul edilebilir

Ülkemizin önde gelen tarımsal ürünlerinde ve bu ürünlerin yetiştiği havzalarda ortalama sigortalılık oranı alan bazında yüzde 15'e ulaştığı bilgisini veren Bülent Bora, çeltik gibi bazı ürünlerde bu oranın yüzde 35'leri bulduğunu söyledi. "Ürününden ekonomik beklentisi olan çiftçilerin yüzde 20'si sigorta yaptırıyor diyebiliriz" diyen Bora sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplumumuzdaki genel sigorta bilincinin ve sigorta sahiplik oranının düşüklüğü, hatta bazı zorunlu sigorta dallarında yüzde 25'ler seviyesinde kalınması dikkate alındığında, kırsal kesime hitap eden tarım ürünleri sigortasında gelinen seviye olağanüstü kabul edilebilir."

Devlete olan yükü azaltmayı hedefliyoruz

TARSİM olarak, uzun vadede gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanması sonucunda, tarım sektöründe üretimi sekteye uğratan, büyük hasarlara neden olan ve doğal felaket (katastrofik risk) özelliği taşıyan risklerin sigortalanmasını sağlayarak, hem riskleri yönetilebilir kılmak, hem de devletin, bu risklerin neden olduğu zararları karşılamadaki yükünü azaltmayı hedeflediklerinin altını çizen Bülent Bora, Tarım Sigortaları Sistemi'nin temelinde yatan sürdürülebilirlik özelliği ile kontrollü ve hesaplanabilir projeleri yürürlüğe koyarak, Sistem'i geliştirme ve yaygınlaştırma hedeflerinin bulunduğunu söyledi.

Risk kapsamımız hızla genişliyor

Altı yıllık uygulamaları sonucunda, risk kapsamının diğer ülke uygulamalarına göre çok daha hızlı bir şekilde genişlediğinin söylenebileceğini ifade eden Bora şöyle konuştu, "Ancak, tarımsal üretimde, kapsama alınması gerekecek daha fazla riskler ve ürünler bulunmaktadır. Veri toplama, değerlendirme ve sigortalama modelleri üzerinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Dünyada, tarım sigortaları konusunda, başarılı kabul edilen ve öncülük yapan ülkelerin deneyimlerini incelenmekteyiz. Gelişmiş sigorta sistemi bulunan az sayıda ki ülkede bulunan modeller üzerinde çalışmalar yapmaktayız. Bu modellerden şimdilik bizim tercihimiz MPCI (Multiple Peril Crop Insurance) yani çoklu risklere karşı sigorta modelidir."

Verim ve gelir sigortasını uygulamak

Gelecekteki en önemli hedeflerinin sadece birkaç gelişmiş ülkede uygulanabilen sigortalanabilir tüm risklerin teminat altına alındığı verim sigortası veya gelir sigortası sistemlerini uygulayabilir duruma gelmek olduğunu belirten Bora, "Tabi ki bunun için işletme veya parsel bazında sağlıklı tarihsel verilerin oluşmasını beklemek gerekecektir. Tüm bunlara ilave olarak, tarım arazilerinde, parsel bazlı tanımlama sisteminin tamamlanması ile birlikte, tarım sigortaları uygulamalarında, parsel bazlı risk fiyatlandırılması çalışmaları yapılacaktır. Böylece, tarım sigortaları sisteminde, prim fiyatlarının en sağlıklı şekilde olarak hesaplanması ve hasar tespit işlemlerinin en doğru şekilde yapılması sağlanacaktır. Hasar operasyonlarının hızlandırılması, ekspertizlerin daha kısa sürede tamamlanması ve bürokratik işlemlerin azaltılarak, üreticilerin işlerinin olabildiğince kolaylaştırılması gibi sürecin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar için, teknik altyapının güçlendirilmesine de devam edilmektedir" diye.

Bizde rekabet yok

TARSİM'in benzersiz ve rakipsiz bir sistem olduğunu iddia eden Bora, "5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile kurulan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile onun sekretaryası ile tüm iş ve işlemlerini gerçekleştirmek üzere kurulan Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. aynı amaca hizmet etmekle birlikte ayrı kurumlar. 24 adet sigorta şirketi sadece işletici şirkete ortak, havuzun yönetimi ise ayrı olarak kanunla belirlenmiş. Bu sebeple, rekabet gibi bir durum söz konusu olmamaktadır" diye konuştu.

Hayvan hayat sigortasında 66 milyon TL hasar ödedik

Tarım dışında hayvancılığa da destek verdiklerini hatırlatan Bora, soy kütüğü ile Hayvan Kayıt Sistemi'ne (TÜRKVET'e) kayıtlı süt ve besi sığırları ile küçükbaş hayvanlar (koyun ve keçi ile koç ve tekeler) sigorta kapsamında olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, kanatlı hayvanlar (tavuk, hindi, devekuşu) ve açık deniz ve iç sularda yetiştirilen kültür balıklarının da sigortalanabildiğini söyleyen Bora, "Yine ilk 6 aylık verileri değerlendirdiğimizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortası için 100 milyon TL'ye yakın prim toplanmış, toplam 37 bine yakın hasar dosyası için 66 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.08.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Avrupadaki çiftçiler iflasa sürükleniyor, tarım, avrupa, fransa, ,ispanya, fransa, hayvancılık, yem, kaba yem,
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız