Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer

Tarım Bakanlığı önümüzdeki günlerde besi sığırlarını da devlet destekli tarım sigortası kapsamına almaya hazırlanıyor.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora ile devlet destekli tarım sigortası üzerine sohbet ettik. Bora, 2010’u tarım sigortası açısından değerlendirip, 2011’de beklenen gelişmelerden bahsetti ve ilginç açıklamalarda bulundu. 

Öncelikle şunu belirteyim, devlet destekli tarım sigortası uygulaması başladığından beri sadece süt sığırları sigorta kapsamına giriyordu. Bora’dan öğrendiğime göre yakında besi sığırları da sigortalanabilecek. Bora, 2009’da 112 bin süt sığırının sigortalandığını, 2010’da sayının 152 bine çıktığını belirtiyor. Sigortalanması gereken toplam süt sığırı sayısının ise 3 milyonun üzerinde olduğunu kaydeden Bora, “Besi sığırlarının da sigorta kapsamına alınması ile 10 milyon hayvan sigorta kapsamına girecek” diyor ve ekliyor “Bugüne kadar talep yoktu. Kayıt sistemi de sağlıklı değildi. Damızlık sığır yetiştiricilerinin kayıt sistemini kullanıyorduk. Şimdi Bakanlık kayıt sistemine geçti ve besi sığırları da sigortalanabilir hale geldi” diyor. 

 

Prim düşük olacak 

Bora, besi sığırlarının da sigorta kapsamına alınmasında son yıllarda hayvancılıktaki sıkıntıların etken olduğuna da değiniyor ve “Bakanlığımız hayvancılığa büyük teşvikler veriyor. Yatırımlar da arttı ve hayvancılık kıymete bindi” diyor. 

Bora, hayvan sigortalarında ödenen primlere de değinerek “Ortalama hayvan değeri 5 bin TL civarında. Belirlenen prim miktarı 420 lira. Bunun 210 lirasını çiftçi ödüyor. Kalanı Tarım Bakanlığı karşılıyor. Böylece çiftçi 5 bin liralık hayvanı için 210 lira prim veriyor. Bunu da 6 takside bölebiliyor” diye konuşuyor. 

 

100 bin çiftçi sigortalandı 

Bora, tarım sigortasında 2010’da poliçe sayısının 366 bini geçtiğini belirterek “Sigortaladığımız alan 6.5 milyon dekar oldu. Toplam değer de 3,6 milyar TL’yi geçti ki, bu 2009’a göre yüzde 30 artış anlamına geliyor. Sigortalı çiftçi sayısı ise 100 binin üzerinde. 4 yıl içinde, çiftçilerden toplanan prim miktarı 130 milyon TL civarında. Tarım Bakanlığı da 130 milyon TL prim desteğinde bulundu. Böylece toplanan prim 260 milyon TL oldu” diyor. 

 

Üretici, 300 milyon hasara 130 milyon verdi 

Bora, tarım sigortasında ödenen hasarlar konusuna değinerek, “Hasar konusunda 2010’da rekor kırdık diyebiliriz. Bitkisel üretimde 100 bin, hayvansal üretimde de 25 bin olmak üzere toplam 125 bin hasar ihbarı aldık. Toplam 100 milyon TL hasar ödemesi yaptık. 4 yıllık sürede, ödediğimiz hasar 200 milyonu buluyor. Yani, 300 milyona yakın hasar ödemesinden bahsediyoruz. Topladığımız prim ise 260 milyon ki, çiftçinin ödediği sadece 130 milyondur. Bu da gösteriyor ki, 130 milyon lira çiftçiden prim almışız ama 300 milyon TL hasar ödemişiz. 2010’da ödenen hasarın 2 milyon TL’si sel, 20 milyon TL’si don hasarından oluşuyor. 25 milyon lira civarında hayvan hasarı ödemesi yaptık” dedi.

 

 

 

Noyan Doğan

 

http://www.radikal.com.tr/

Ekleme Tarihi
04.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız