Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Ekonomi, Lojistik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarımsal Destekler
 Havza Bazlı Destekleme Modeli
 Ekonomi, Finans
 Tarımsal Kredi, Bankalar
 İşletme Yönetimi
 Yatırımlar, İş Geliştirme
 Tarımsal Politika, Mevzuat
 Gıda, Tarım Lojistiği
 Marketler
 Tarım Sigortası
 Fuarlar
 Diğer
 


Don hasarı için alarm

TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, don hasarı nedeniyle 58 ilden, 55 bine yakın ihbar geldiğini belirterek, “Hasat döneminde hasar oranı belirlenecek ve üreticiye tazminat ödenecek” dedi.

SON dönemde yaşanan don ve dolu nedeniyle Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi’ne (TARSİM) hasar ihbarı yağıyor. TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, 58 ilden hasar ihbarı geldiğini açıkladı. Ağırlıklı olarak Karadeniz’den fındık, Manisa ve Denizli’den üzüm, Malatya ve Kahramanmaraş’tan da kayısı için başvuru aldıklarını belirten Bora, don hasarı nedeniyle bugüne kadar toplam 54 bin 911 adet ihbar geldiğini söyledi.

Bülent Bora, alınan ihbarlar doğrultusunda, hasarın ürün üzerindeki etkisinin net olarak görülebilmesi için geçici tespitler yapıldığını ifade ederek, “Hasat dönemine yakın bir tarihte kesin ekspertiz çalışması yapılacak olup, hasarın ürün üzerindeki etkisi tam olarak tespit edilebilecek, gerçek hasar oranı belirlenecek. Geçici ekspertiz çalışmasının yapılıyor olması nedeniyle tahmini hasar miktarı ve tazminat ödeme tutarları şu aşamada belli değil” dedi.

ÜRETİCİ DİKKAT ETMELİ

Bülent Bora, küresel ısınma sonucu iklimsel değişikliklerin arttığına, daha şiddetli boyutta meydana gelen meteorolojik olaylar nedeniyle hasarlarda da artış kaydedildiğine değinerek, Türkiye için stratejik olan, ekonomik değer taşıyan tüm ürünlerin bundan olumsuz etkilediğini kaydetti. Bülent Bora, sözlerini şöyle sürdürdü: “Malatya genelinde etkili olan don olayının başta kayısı olmak üzere meyve ağaçlarında verdiği zarar, kar yağışı ile birlikte gerçekleşen don nedeniyle fındık bahçelerinin olumsuz etkilenmesi, 31 Mart tarihinde meydana gelen don olayının özellikle Manisa ve Denizli’de üzüme zarar vermesi bu durumun somut örnekleri. Tüm bu olaylar, tarım ürünlerinin sigortalanmasının önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu sebeple üreticimiz, sigortasını zaman kaybetmeden yaptırmalı ve sigortayı yaptırırken de poliçe son kabul tarihlerini mutlaka dikkate almalı.”

POLİÇE SAYISI ARTTI

Bülent Bora, devlet destekli tarım sigortası çerçevesinde poliçe adedinin 2014 yılının ilk 3 ayında, bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 510 bin adedi geçtiğini, aynı dönemde toplam prim üretiminin 371 milyon lira, devletin katkısının da 206 milyon lira olduğunu sözlerine ekledi.
Hasar tespit çalışmalarına başlandı

BÜLENT Bora, don ve dolu hasarının tespit çalışmalarının yoğun şekilde ve konusunda uzman eksperler tarafından yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
 
“Hasat dönemine yakın bir dönemde arazide yapılacak olan kesin ekspertiz çalışmaları sonucunda hasar oranları belirlenecek ve tarım sigortasının şartları çerçevesinde de hasar dosyalarına ilişkin incelemeler yapılacak. Buna göre de ödemeye hak kazanan üreticilere tazminatları ödenecek. Geçtiğimiz yıl TARSİM olarak üreticiden toplanan 250 milyon TL’lik prime karşılık, üreticiye 386 milyon TL’lik tazminat ödemesi gerçekleştirdik. Bu yıl da bu rakamın geçilmesi şaşırtıcı olmayacak. Rakam ne olursa olsun sistemin, onu ödeme gücü var.”

6.2 milyon konut DASK yaptırdı

Zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı arttı. 2012’de yürürlüğe giren Afet Sigortaları Yasası ile deprem sigortasının su ve elektrik aboneliklerinde de zorunlu olması zorunlu deprem sigortasına talebi artırdı. Türkiye’de sigortalanabilir 17 milyona yakın konutun 6.2 milyonu zorunlu deprem sigortası yaptırdı. Böylece konutların yüzde 37’ye yakını depreme karşı sigortalandı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) verilerine göre; Marmara’da yaklaşık 5.7 milyon konuttan 2.6 milyonu, İç Anadolu’da 3.1 milyon konuttan 1.1 milyonu, Ege’de 2.5 milyon konuttan 840 bini, Akdeniz’de 2.1 milyon konuttan yüzde 11’i, Karadeniz’de 1.6 milyon konuttan 472 bine yakını, Güney Doğu’da 965 bin konuttan yüzde 4’e yakını, Doğu Anadolu’da ise 752 bin konuttan 193 bini zorunlu deprem sigortası yaptırdı.

Mapfre’nin üretim hedefi 30 milyar Euro

Mapfre Grubu 2013’te cirosunu yüzde 2.3 artırarak 25.9 milyar Euro’ya, kârını ise yüzde 18.7 artışla 790.5 milyon Euro’ya çıkardı. Özellikle Çin, Kuzey Avrupa ve ABD pazarındaki faaliyetlerini geliştirmeyi planlayan Mapfre, 2016’da cirosunu 30 milyar Euro’ya çıkarmayı hedefliyor. Mapfre Grubu Başkanı ve CEO’su Antonio Huertas, grubun önümüzdeki üç yıllık hedeflerini; toplam geliri 30 milyar Euro’nun üzerine çıkarma, birleşik oranını yüzde 96 seviyesinin altında tutma ve kâr payı ödemelerinin şu anki seviyelerde sürdürülmesi olarak açıkladı.

Sigortacıların yeni başkanı, Ramazan Ülger

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) yeni Başkanı Ramazan Ülger oldu. 11 Nisan’da gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda 61 şirket oy kullandı ve Groupama Genel Müdürü Ramazan Ülger, iki yıl süre ile görev yapmak üzere başkan seçildi.
 
Hayat Dışı Yönetim Komitesi, Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi’nin üyeleri şu isimlerden oluştu: Ziraat Sigorta Gen. Müd. Mehmet Akif Eroğlu, Aksigorta Gen. Müd. Uğur Gülen, Anadolu Sig. Gen. Müd. Musa Ülken, Eureko Sigorta Gen. Müd. Okan Utkueri, Mapfre Genel Sigorta Gen. Müd. Yard. Erdinç Yurtseven, Generali Sigorta Gen. Müd. Mine Ayhan, Liberty Sigorta Gen. Müd. Ragıp Yergin, HDI Sigorta Gen. Müd. Ceyhan Hancıoğlu. Milli Reasürans Gen. Müd. Hasan Hulki Yalçın. Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi ise şu isimler: Metlife Emek. Gen. Müd. Raif Deniz Yurtseven, Garanti Emek. Gen. Müd. Cemal Onaran, Anadolu Hayat Emek. Gen. Müd. Mete Uğurlu, Ziraat Emek. Gen. Müd. Şeref Aksaç, Allianz Yaşam Emek. Gen. Müd. Taylan Türkölmez, Halk Hayat Emek. Gen. Müd. Nurullah Okur, Asya Emek. Gen. Müd. Türker Gürsoy, Demir Hayat Gen. Müd. Ali Ersoy, BNP Paribas Cardif Emek. Gen. Müd. Cemal Kişmir.

SİGORTA DANIŞMA KÖŞESİ

İki ayrı şirketten iki emeklilik sözleşmem var. Birini 29 Haziran 2014’ten sonra, Temmuz 2014’de sonlandırmam, diğeri için emekliliğimin dolduğu 2023’e kadar geçerli oran üzerinden devlet katkısı almama engel oluşturur mu? Nevzat Gül
Sözleşmenizi sonlandırıp, yeniden sisteme girerseniz 31 Aralık 2014’e kadar katkı payı ödemeleri için devlet katkısı hesaplaması yapılmayacak. Ancak birini sonlandırırsanız yürürlükteki diğer sözleşmeniz için katkı almaya devam edersiniz.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TARSİM, don hasarı, alarm, üretici, tarım, sigorta, tarım sigortası
Link: Don hasarı için alarm




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız