Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Gübre »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


"Tavuk Gübresi En Değerli Gübre"

ANTALYA (İHA) - Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihat Kütük, hayvan gübreleri içinde tavuk gübresinin en değerli gübre olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kütük; tavuk gübresinin taze haldeyken gübre özelliği taşımadığını, taze haldeyken kullanılan hayvan gübrelerinin bitkiye zarar verip çeşitli hastalıklara neden olabileceğini vurguladı.
 
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) tarafından düzenlenen 2013 Yumurta Zirvesi Paneli'nde konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihat Kütük, organik gübrelerin kullanımı ve 'doğru bilenen yanlışlar' hakkında bilgiler aktardı. Hayvansal gübreler içinde en değerli gübrenin tavuk gübresi olduğunu belirten Kütük, “Tavuk dışkıları çok önemli bir organik gübre ham maddesidir. Henüz hayvanlardan çıktıktan sonra taze iken gübre özelliğini taşımıyor. Bu dışkının gübreye dönüşmeye lazım. Tavuk dışkısını kendi haline açık arazide bırakırsanız 8 ay ile 24 ay arasında organik gübreye dönüşür ama bu dönüşüm sırasında kaliteli olma özelliği düşer” dedi.
 
"TAZE GÜBRE HASTALIK YAPAR, BİTKİYİ YAKAR"
 
Çiftçilerin genelde yanlış uyguladıkları bir yöntemin taze dışkıları işlemden geçirmeden direkt olarak toprağa karıştırmak olduğunu ve bunun ciddi zararlara yol açtığını da ifade eden Prof. Dr. Cihat Kütük, “Çiftçiler gübreyi dönüşümden önce taze iken kullanmaya kalkarsa kaş yapayım derken göz çıkarır. Bitkiyi yakar, salgın hastalığa yol açabilir, yabani ot oluşumuna neden olabilir. En önemlisi kullanıldığında toprak kirliliğine dönüşür” dedi.
 
Türkiye’de kullanılan organik gübre oranlarına ilişkinde bilgi veren Prof. Dr. Cihat Kütük, tarım arazisi olarak kullanılan alanın 27 milyon hektar olduğunu ve tüm hayvanların dışkılarını gübreye çevirebilsek dahi tarım arazisinin ancak yüzde 7-8’ini karşılayabileceğini söyledi. Prof. Dr. Kütük, Avrupa’da marketlerde daha özenle ve süslenerek satılan organik gübrelerin daha verimli kullanıldığını söyledi.
 
 

Ekleme Tarihi
04.11.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tavuk Gübresi, En Değerli Gübre, tavuk, gübre, yumurta, yumurta zirvesi
Link: 'Tavuk Gübresi En Değerli Gübre'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız