Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Gübre »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Çiftçilere "Sahte Gübre" Uyarısı

Gübre ihtiyacını temin etmeye başlayan çiftçilerin, piyasada dolaşan farklı fiziki özelliklerde sahte kimyevi gübrelere karşı dikkatli olması, köylerde ve pazarlarda kamyon üzerinde satılan ürünlerden kaçınması gerektiği belirtildi. Konya Sarayönü Gıda, Tarım ve Haşvancılık İlçe Müdürü Karlı: "Yapılan analizler neticesinde içerisinde yüzde 20 40 oranında tuz bulunduğu tespit edilen sahte gübrelerin piyasada dolaştığı biliniyor.

Sarayönü İlçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun zamandır yağış bekleyen çiftçilerin bahar havasında devam eden bugünlerde destekleme ödemelerinin de yapılmasıyla ekinlerin üzerine gübre atmaya başladığını söyledi.

Gübre ihtiyacını temin etmeye çalışan çiftçilerin, bugünlerde piyasada dolaşan farklı fiziki özelliklerde sahte kimyevi gübrelere karşı dikkatli olması gerektiğini ifade eden Karlı, yanlış gübrenin topraktaki etkisinin 10 yıl sürebildiğini dile getirdi.

Karlı, şikayetler üzerine yapılan denetimlerde, farklı çuvallarda ve farklı fiziki özelliklerde kimyevi gübrelere rastlanabildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yapılan analizler neticesinde içerisinde yüzde 20-40 oranında tuz bulunduğu tespit edilen sahte gübrelerin piyasada dolaştığı biliniyor. Bu nedenle çiftçimizin emeklerinin boşa gitmemesi için gübre ihtiyaçlarını mutlaka, kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla satış sözleşmesi olan gübre bayilerinden temin etmesi büyük önem arz etmektedir. Köylerde ve pazarlarda kamyon üzerinde satılan ürünlerden çiftçimizin kaçınması gerekmektedir. Gübre satın alırken mutlaka lisans ve tescil belgesini isteyin, faturasını mutlaka alın."

50 liralık bir çuval gübre 30 liraya veriliyorsa, çiftçilerimiz bundan şüphelensin

Karlı, Türkiye'de son dönemde sahte gübre imalatının ve satışının yaygınlaştığını vurgulayarak, sahte gübreciler yüzünden, sadece yüzde 16-18'lik fosforlu gübre ile buğday ekimi yapan çiftçiler olduğunu, bundan çiftçinin zarar göreceğini aktardı.

Gübre çuvallarının, firmaların ismiyle orijinal gibi basılmış olabileceğini, bu nedenle çiftçilerin çok dikkatli olması gerektiğini anlatan Karlı, "İçine, gübreyle karışacak maddeler, tuz, toprak tipi madde, cips, alçı konmuş olabilir. Kamyonla bunları getirip 'sıkıştım ben ucuza satıyorum' diyerek satmaya kalkanlara karşı, çiftçilerimiz uyanık olsun. 50 liralık bir çuval gübre, 30 liraya veriliyorsa, çiftçilerimiz bundan şüphelensin ve bu tür gübreleri almasın" diye konuştu. - Konya
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
28.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: sahte gübre, gübre
Link: Çiftçilere 'Sahte Gübre' Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız