Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Gübre »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Çay ve Fındık Tarımında Gübrelemede Dikkat Edilecek Hususlar

TRABZON (İHA) - Çay ve fındıkta iyi ürün alınabilmesi için yanlış ve fazla kimyasal gübreden kaçınılması, doğal gübreye ağırlık verilmesi önerisinde bulunuldu.
 
Karadeniz Havzası Ortak Operasyonel Programı ECO -AGRI Proje Koordinatörü Fatma Sezen Katrancı, gübreleme sezonunda bulunduğumuz bu günlerde tarım sektörüne yönelik uyarılarda bulundu. Özellikle yanlış ve fazla kimyasal gübreden kaçınılması ve doğal gübreye ağırlık verilmesi önerisinde bulunan Katrancı, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay ve fındık tarımın yapıldığını hatırlatarak “Her iki ürün için bitki beslenme programının uygulanması gerekmektedir. Fındık ve çay bahçelerinde halk arasında geleneksel olarak kullanılan çiftlik besin gübresi çok daha yararlı ve doğru bir uygulamadır. Nisan ayı başı bitki beslenme programının uygulanması için doğru zamandır” dedi.
 
Binlerce yıl doğal ortam koşullarında, doğayla uyumlu bir biçimde yapılan tarımsal faaliyetlerin çevreye zarar vermediğini ve çevre sorunlarına neden olmadığını kaydeden Katrancı “Ancak hızla artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılayabilmek için tarıma dışarıdan giren yapay unsurlar, doğal ortamı bozan ve çevre sorunlarını yaratan bir sektör haline gelmiştir. Ayrıca, artan nüfusun gıda ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen bazı yeni üretim modelleri, asla doğa ile bütünleşmeyecek inorganik maddelerin ortaya çıkışına yol açmaktadır. Üretim sürecinde ve bu süreç sonunda ortaya çıkan atık maddeler, çok yoğun bir biçimde çevre kirliliğine neden olmakta ve canlı varlıkların hayatlarını sürdürmesini tehdit etmektedir. Tarımın amacı öncelikle yiyecek ve hammadde gibi tarım ürünlerine olan talebi karşılamaktır. Her ne kadar tarımın asıl amacı değişmediyse de, gereksinimlere yönelik altyapı ve bunun sonucunda doğamız son yıllarda oldukça değişmiştir ve değişmeye devam edecektir. Geleneksel tarımda birim alandan yüksek verim almak, ürün kaybını en aza indirmek için tarımsal üretim alanlarına dışarıdan sentetik kimyasallar, enerji kaynakları ve değişik üretim materyalleri dâhil edilmiş, üretim açısından iyi sonuçlar alınmıştır. Geleneksel tarımda insan eliyle sağlanan bu başarı; kullanılan yapay gübre ve ilaçların toprak, hava ve su kirliliğine neden olması, canlılar üzerinde toksik etkiler göstermesi, toprak ve genetik kaynak erozyonuna yol açması ve doğal peyzajın bozulması gibi birçok çevresel sorun olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır” diye konuştu.

BİTKİ BESLENME PROGRAMI İÇİN DOĞAL GÜBRE
 
Doğu Karadeniz Bölgesinde, mart ayından nisan ayına geçtiğimiz şu günlerde bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizin bahçe işlerinin yoğunlaştığını toprak işleme ve gübreleme yaptıklarını ifade eden Katrancı “Çay bitkisi toprak yapısı Ph 4.50-6.00 arasında uygun gelişme gösterir. Çay bitkisi Ph düşük olan topraklarda verim düşüklüğü gösterir. Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi toprağın fiziksel yapısını bozarak verimsizleştirir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi açığı doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkânı olmadığı zaman kimyasal gübrelerden 25-5-10 özel çay gübresinin, çay bahçelerinde verilmesi önerilmektedir. Dekara 60-70 kilogram verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında verilecek gübre fazla ürün alma anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesi, çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine neden olacaktır. Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesinin, setlerin üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesinin yanlış olduğunu kaydederek, böyle uygulama yapılmasının çay bitkisinin zarar görmesine ve bitkinin gübreden faydalanmadan boşa gitmesine neden olmaktadır. Fındık için de yıllık azot gübreleme miktarının yarısının Mart ve Nisan ayı içinde yapılması gerektiğini belirtmek isterim” şeklinde konuştu.
  

Ekleme Tarihi
31.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çay ve Fındık Tarımında, Gübrelemede Dikkat Edilecek Hususlar, gübre, çay, fındık
Link: Çay ve Fındık Tarımında Gübrelemede Dikkat Edilecek Hususlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız