Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Zirai İlaç »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Un Kalitesini Düşüren Süne Mücadelesi Başladı

MUĞLA (İHA) - Muğla’da Milas, Yatağan, Menteşe ve Seydikemer ilçeleri başta olmak üzere süneyle bulaşık yaklaşık 38 bin dekar alanı temsilen 13 bin 440 dekar alanda süne sürveyleri yapılıyor.
 
Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Ekrem Kaya ve Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanlarından Ziraat Yüksek Mühendisi Nuran İşler Öztürk ve İlçe Müdürlükleri teknik ekiplerinin katılımıyla Yatağan ve Milas Ören mahallesinde kaba sürveyler yapıldı. Yapılan incelemelerde süne biyolojisi incelenerek, kışlaklardan inişlerin gerçekleştiği tespit edildi. Mevsimin kurak gitmesi nedeniyle böcek hareketliliğin hızlanması neticesinde kışlaktan ovaya süne inişinin geçen yıla oranla 10-15 gün erken olduğu gözlendi. Muğla için kıymetlendirme sürveylerinin 21 Nisan tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.
 
Hububatın en önemli zararlılarından olan süne, özellikle buğdayın başak döneminde buğday danesindeki emgisi sırasında salgıladığı proteaz enzimiyle danedeki protein ve nişasta yapısını bozması sonucunda un kalitesini düşürüyor. Doğada süne zararlısının popülasyonunu-yoğunluğunu büyük oranda kontrol altında tutan doğal düşmanları mevcut olduğundan, bu doğal düşmanların zarar görmemesi için ergin ilaçlaması önerilmiyor. Ancak böcek biyolojisinin yaşam döngüsünün, süne ekipleri tarafından yapılan sürveylerle izlenip değerlendirmesi yapılıp, bu sürveyler sonucunda ekonomik zarar eşiğinin üzerinde yoğunluğun tespit edildiği bölgelerde ve doğal düşmanların en az zarar göreceği zaman belirlenerek süne ekiplerinin önerisiyle ilaçlamalar yaptırılabiliyor.
 
 

Ekleme Tarihi
12.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Un Kalitesini Düşüren Süne, Mücadelesi Başladı, süne
Link: Un Kalitesini Düşüren Süne Mücadelesi Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız