Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Mekanizasyon »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 

TKDK'dan Yüzde 50 Hibe Kredi ile Traktör Alan Çiftçiler Bin Pişman


Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)tarafından proje karşılığı yüzde 50’si hibe olarak verilen ve bütün vergilerden muaf tutulduğu belirtilen traktörlerden alan çiftçiler kendilerine gelen tebligatla damga vergisi şoku yaşıyor.


Yozgat’ta TKDK hibe desteklerinden faydalanmak için proje hazırlayarak traktör alan çiftçiler traktör aldıklarına pişman olduklarını ifade ediyor. F.Ö isimli çiftçi, traktör almak için uzun uğraş verdiğini, proje safhasında tapu, maliye, noter, danışman ve daha birçok yere para ödeyerek hibe desteğinden yararlandığını, buna rağmen ödemelerden kurtulamadığını söyledi. TKDK'nın çiftçiye vergiden muaf diyerek verdiği traktörü kredi kullanarak aldığını ve bunun yanı sıra damga vergisinin de yine çiftçiye çıkarıldığını ifade eden F.Ö., "Traktörü aldığıma çok pişmanım. Çünkü ödediğim para ile zaten modelli bir traktör alabilirdim. Proje hazırlarken bir sürü yere para ödüyorsun. Tapusu ayrı, maliyesine ayrı, notere ayrı, danışman ücreti ayrı... Bu da yetmez gibi birde damga vergisini biz çiftçiye yıkıyorlar. Hal böyle olunca çitçinin cebinden 60- 70 bin TL para çıkıyor. Çiftçi bu parayla zaten yeni bir traktör alabilir. O halde çiftçiye sağlanan kolaylık nerde?" diye konuştu.

TKDK’dan kendilerine ödemeleri için damga vergisi çıkarıldığını söyleyen F.Ö., “Traktörü alalı yaklaşık 7 ay oldu. TKDK’dan bir tebligat geldi ve aldığımız traktörün damga vergisini ödemem gerektiği yazıyor. Fakat bu para sözleşmeyi imzalayan taraflar arasında yazıyor ben bu sözleşmeyi tek başıma imzalamadım. Traktörü aldığım ilgili bayii var. Neden taraflar arası ödenmesi gerekiyor diye tebligat gönderiliyor da sadece benden tahsil edilmek isteniyor. Hesaplandığında yaklaşık 2 bin TL gibi bir ücret tutuyor. Benim gibi traktör alan diğer çiftçilerimizde aynı durumda 2-3 bin TL’yi buluyor. Biz çiftçiler için bu aylar en sıkıntılı olduğumuz dönemlerdir. Bu yılın kurak geçmesi ürünümüzde kaliteyi düşürdü. Ekim yaklaştı, tohum bulamıyoruz. Gübre, mazot alacağız veresiye nerden alırız onu düşünürken birde bu TKDK’dan gelen damga vergisi tebligatı bizi daha da zor durumda bıraktı. Devletimiz, 'bütün vergilerden muaf, çiftçimize destek oluyoruz' diyor, fakat kaşıkla verdiğini tekrar kepçe ile alıyor. Biz sayın başbakanımızdan, tarım bakanımızdan, ilgili ve yetkili kişilerden yardım istiyoruz." dedi.

A.E. isimli çitçi de aynı ifadeleri kullanarak, şöyle dedi: "Tarım Bakanımızın bu konudan bilgisi var mı? AB desteklerinden faydalanmak için proje hazırlıyoruz ama devletimizin kurumları sanki bu projeden faydalanmamamız için bizlere zorluk çıkartıyorlar. Yaklaşık 1 ay proje hazırlamak için uğraştım. Tapuya gidiyorum para, maliyeye gidiyorum para, notere gidiyorum para, danışmana para, ayrıca sonradan çıkan şeylere para ödemekten prosedürü yerine getirmekten gına geldi. Bu işe girdiğime traktörü aldığıma çok pişmanım. Benimde zaten traktörüm vardı satalım yeni traktör alalım diye bu işe girdim. Keşke girmeseydim. Traktörümü sattım üzerini tamamlamak için kredi kullandım. Elimde avucumda ne varsa ödedim. Şimdi de eve tebligat geldi yaklaşık 2 bin küsür lira ben nereden alayım nasıl ödeyim ne yapacağımı şaşırdım keşke traktörü geri alsalar ve ödediğimiz paraları bize iade etseler. Tarım Bakanlığı, kırsal kalkınmayı desteklemek için böyle bir girişimde bulunuyor fakat çiftçiye çıkartılan zorluklardan haberi yok galiba. Şimdi ben traktörü alalı 6 ay oldu ve tebligat geldi Damga Vergisi var ve üstelik cezalı duruma düşmüşüm. Gelen tebligatta taraflar arasında imzanalan sözleşme ibaresi var ama neden sadece bana geliyor. Ben yalınız yapmadım sözleşmeyi adaletli davranılması gerkiyor. Burada suç benim mi? Benim haberim yok bize başta bütün vergilerden muafsınız dendi şimdi ise vergi çıkarıyorlar. Belki daha da başka şeyler çıkaracaklar."
 
 
(CİHAN)
 

Ekleme Tarihi
16.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yüzde 50 Hibe Kredi ile Traktör
Link: TKDK'dan Yüzde 50 Hibe Kredi ile Traktör Alan Çiftçiler Bin Pişman




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız