Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Diğer »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


TAGEM bitki çeşitlerini pazarlayabilecek

TAGEM'e bağlı araştırma kurumları, tarla ve bahçe bitkilerinden geliştirdikleri bitki çeşitlerinin üretim ve pazarlama hakkını 10 yıl süreyle tohumculuk kuruluşlarına satabilecek.

ANKARA - Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı araştırma kurumları, meyve ağaçları hariç olmak üzere tarla ve bahçe bitkilerinden geliştirdikleri bitki çeşitlerinin üretim ve pazarlama hakkını 10 yıl süreyle tohumculuk kuruluşlarına satabilecek.

Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Bitki Çeşit, Çeşit Adayı, ve Islah Materyalinin Tohumculuk Kuruluşlarına Devri Tohumluk Üretimi ve Pazarlama Hakkı Satışı Hakkında Yönetmeliği" Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, araştırma kurumlarında yönetmelik kapsamında, satışı yapılacak veya tohumluk üretim hakkı lisans ücreti karşılığı devredilecek çeşit, çeşit adayı ve ıslah materyali listesi ve materyalin özellikleri ve muhtemel satış zamanı araştırma kurumlarında ilgili komisyon tarafından belirlenecek.

Liste her yıl ocak ve temmuz ayı içerisinde TAGEM ve ıslah materyali sahibi araştırma kurumunun internet sayfalarında yayınlanacak.

Çeşit ve üretim izinli çeşit adayları dışındaki ıslah materyali satışı, kendine veya yabancı döllenen bitki olup olmadığına bakılmaksızın, sadece Bakanlıktan araştırma yapma yetkisi almış tohumculuk kuruluşlarına yapılacak.

Çeşit veya çeşit adayına ait tohumluk üretimi ve pazarlama hakkı en fazla 10 yıl süre ile satılacak. Süre dolduğunda araştırma kurumu çeşidi tekrar satışa sunabilecek.

Hibrit çeşit lisans hakkı satışında; çeşit aşamasına gelmiş hibrit çeşit adayı, bunları denemek isteyen tohumculuk kuruluşlarına deneme amaçlı verilebilecek. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TAGEM, bitki, çeşit, pazarlama
Link: TAGEM bitki çeşitlerini pazarlayabilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız