Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  Tarım Sigortası »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 

TARSİM Çiftçiye Bire İki Kazandırdı 

Türkiye'de 7 yılda Bakanlığa kayıtlı çiftçilerin yüzde 10,5'i sigortalı oldu. Türkiye'nin bu sistemi aldığı İspanya'da ise 33 yılda tarım sigortası oranı yüzde 37 olarak gerçekleşti.

 
TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, 7 yılda 3 milyon 361 bin poliçe üretildiğini, 1 milyar 857 milyon lira pirim toplandığını, 812 bin poliçede de hasar oluştuğunu belirtti.

Ramazan Kadak, "Bu poliçeler için çiftçilere 1 milyar 136 milyon lira hasar ödemesi yaptık. Bir de devletin yüzde 50 desteklerini eklerseniz çiftçinin verdiği 900 milyon liraya karşı devlet 950 milyon lira destek sağladı. İkisi toplanırsa çiftçinin yararlandığı rakam, 2 milyar lirayı geçiyor" dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TARSİM Genel Müdürü Kadak, TARSİM'in 2005 yılında çıkarılan kanunla kurulduğunu anımsattı. Bu sistemin temelde bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ve devlet desteğiyle ayakta durduğunu belirten Kadak, TARSİM'in 6 branşta sigorta yaptığını, ayrıca bütün branşlarda yüzde 50 seviyesinde bir destek verildiğini bildirdi. Desteklerden yararlanmanın sigorta yaptırma, sigorta yaptırmanın da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili sistemlerine kayıtlı olma şartına tabi olduğunu kaydeden Kadak, kayıtlı olmayanların TARSİM ve desteklerden yararlanamadığına dikkat çekti.

TARSİM'in 6 branşta sigorta yaptığını anlatan Kadak, bunların "bitkisel ürün, sera, büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan ve kültür balıkçılığı" sigortaları olduğunu söyledi. Kadak, TARSİM olarak ilk poliçeleri 1 Haziran 2006 tarihinde toplamaya başladıklarını, o tarihten 31 Ağustos 2013 tarihine kadar 3 milyon 361 bin poliçe üretildiğini ve üretilen poliçelerle 1 milyar 857 milyon lira pirim toplandığını açıkladı. Poliçe sayısı ve pirimle 55 milyon 700 bin dekar alanı sigorta ettiklerini, sigortacılığın en önemli tarafınınsa hasar ödemesi olduğunu dile getiren Ramazan Kadak, bu süre zarfında 812 bin poliçede hasar oluştuğunu ve bu poliçeler için çiftçilere 1 milyar 136 milyon lira hasar ödemesi yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Kadak, büyükbaş hayvan sigortası kapsamında 2006 yılından bu yana yaklaşık 1,5 milyona yakın hayvanı sigortaladıklarını, 2011 yılından bu yana da 672 bin küçükbaş hayvana sigorta yaptıklarını bildirdi.


"Bu Yıl 200 Milyon Lira Aldık, 381 Milyon Lira Ödeyeceğiz”

Bu yıl çiftçiden 200 milyon lira pirim aldıklarını ancak toplam 381 milyon lira hasar ödemesi yapacaklarını vurgulayan Kadak, "Bu yıl hasar yoğunluğu biraz fazla oldu ama ödemeler havuzdan yapılıyor. Burada ticari bir amaç yok. Hasar dosyasında bir eksiklik yoksa bir ay içerisinde ödeme yapılıyor" şeklinde konuştu.

Bu yıl 226 bin 900 baş süt hayvanı, 228 bin küçükbaş ve 36 bin baş da besi hayvanı sigortaladıklarını bildiren Kadak, Türkiye'de sisteme kayıtlı çiftçilerin sigortalanma oranının yüzde 10,5 civarında olduğunu belirtti.









http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
04.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: tarsim,çiftçi
Link: TARSİM Çiftçiye Bire İki Kazandırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız