Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


TARBİL ile bilim çiftçinin emrine giriyor

Türkiye genelinde kurulacak zirai ve meteorolojik istasyonlar vasıtasıyla tarım ve hayvancılıkta verimliliğin artırılmasını ve hasat dönemlerinde ürün miktarını ileri teknoloji kullanarak önceden tahmin edilmesini amaçlayan Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) projesi hakkında bilgi veren Landforce Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, “TARBİL, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının çok kapsamlı bir bilişim projesidir. Bu proje sayesinde bakanlığın elindeki bilgiler, hem çiftçimizle hem de sektörde faaliyet gösteren firmalarla paylaşılacak. Dolayısı ile bilim artık Türk çiftçisinin emrine giriyor” dedi.

ADANA (GÜNEY HABER)- Landforce Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, “TARBİL için kurulacak istasyonlar ile hasat öncesi ve hasat zamanı rekolte tahmini kolayca yapılacak. Parsel düzeyinde zirai ve coğrafi bilgi desteği sayesinde toprak türüne ve ekilecek tohumun türüne göre ideal ekim tarihleri belirlenecek. Çiftçimize zirai uyarılar, sulama yöntemi, hava basıncı, ısı, nem, rüzgarın yönü ve hızı, saatlik ve aylık yağış miktarı, don uyarıları, ürün ve yer bazında mobil bilgi sistemi ile anında iletilecek. Ayrıca tarım sigortalarında risk belirleme, gübre ve kimyasal için e-reçete sistemi hayata geçmiş olacak ve zirai erken uyarı sistemi sayesinde, ulusal ve bölgesel arz-talep denge yönetimi yapılacak. Ayrıca, iklim değişiklikleri ve kuraklık gibi tarımı direkt olarak etkileyen doğal etmenler izlenerek gün gün, ay ay ve yıl yıl kayıt altında tutulacağı için tarım sektörü risklerden mümkün olduğunca arındırılacak. TARBİL topyekün besicilerimiz ve çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu bütün bilgi ve yardımı sunan ve Türk tarımını endüstriyelleşme yolunda çağ atlatan bir projedir” diye konuştu.

YAŞAMSAL ÖNEME SAHİP

“Ekonomik hayatın önemli bir gelir kaynağı olan tarım sektörü, küresel ısınmaya bağlı iklim şartlarındaki değişiklik üretim maliyetini arttırırken, ülkelerin ekonomilerini de etkilemekte” diyen Kır, “Ülkeler, üretim hacmini genişletmek için farklı yöntem ve teknikler geliştiriyor. Bu da teknolojinin kullanılmasıyla mümkün. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu yıl itibarı ile uygulamasına başlayacağı TARBİL projesiyle çiftçimizin tarlasında en yüksek ve kaliteli verimi almasına destek olacak. Bilim ve ileri teknolojinin buluştuğu TARBİL, uydu ve bilişim teknolojinin nimetlerinden faydalanarak tarımsal faaliyetler konusunda çiftçi ve besicilerimize anlık olarak bilgi sunarken, çiftçinin ve köylünün sorunlarını da çözeceği bir platform olacak” dedi.


ÇİFTÇİ NASIL YARARLANACAK?
 
Projenin tarımda verimi arttırırken, aynı zamanda tarımsal girdi maliyetlerini de düşüreceğini belirten Cevat Kır, “Tamamen ücretsiz olarak çiftçi ve köylümüze hizmet sunulacak bu proje için kurulacak tarımsal gözlem istasyonları çiftçimize tarlasında yüzde 40‘a varan su tasarrufu, desteklemelerin hak ve adalete uygun yönetimi ile gübre ve kimyasal kullanımında yüzde 35’e varan tasarruf ve daha birçok kazanımı da beraberinde getirecek. Çiftçimiz bu imkânlardan yararlanmak için bulundukları ilçelerde Tarım İlçe Müdürlükleri’ne başvurarak, TARBİL’in olanaklarından ücretsiz olarak yararlanabilecek” diye konuştu.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TARBİL, bilim çiftçinin emrine giriyor, Landforce, Cevat Kır
Link: TARBİL ile bilim çiftçinin emrine giriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız