Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Tavuk gübresinden elektrik enerjisi üretildi

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde kurulan tesiste tavuk gübresi kullanılarak elektrik enerjisi üretilmeye başlandı.

Tesis yetkili çevre mühendisi Alev Dumlupınar yaptığı açıklamada, tesiste saatte 2,5 MW elektrik enerjisi ürettiklerinin altını çizerek, tesisin üretim olarak aynı anda birkaç amacının olduğunu ifade etti. Dumlupınar, "Burası bir piroliz tesisi aynı zamanda; hem atık bertarafı yapmakta hem de yenilenebilir enerji üretmekte. Bu üretimin sonunda elektrik, ısı ve biyoçar yani organi gübre üretimi yapıyoruz." dedi
 
Çevre ile ilgili yönetmeliklerde meydana gelen değişiklikleri hatırlatarak özellikle katı organik atık üreterek çevreye kirlilik veren tesislerin ciddi tazminatlar ödeyeceğinin vurgusunu yapan Dumlupınar, şöyle devam etti: "Bu tesiste lisansımız biyokütleden elektrik üretimi olduğu için biyokütle olan her türlü ham madde ve atığı ve çöplerin organik kısmını burada işleyebiliyoruz. Bizim şu anda atık olarak kullandığımız madde tavuk gübresi, onun dışında kağıt atıkları, ambalaj atıkları işlenebiliyor. Mesela bir örnek vermek gerekirse geçtiğimiz günlerde imha edilecek sigaranın selülozik bölümünü burada işlemek üzere atık olarak kabul ettik."

TAVUK GÜBRESİNDEN BİYOGAZ TESİSLERİ

Girişimciler için ciddi bir yatırım imkanı olabileceğini ifade eden Alev Dumlupınar, tesisin Türkiye’de ve Avrupa’da ilk olduğuna vurgu yaptı. Dumlupınar, "Türkiye'de bu üretim şekli ile bir örneği yok. Tavuk gübresinden biyogaz tesisleri var ancak bu teknoloji ile yani termokimyasal yöntemle piroliz teknolojisiyle tavuk gübresinden elektrik üreten başka bir tesis yok, aynı zamanda Avrupa’da da bir benzer örneği yok. Ayrıca devletin sürüdürülebilir kaynaklarla enerji üretimine kw başına ciddi destekleme fiyatları var. Bu sistemle yılda 8000 saat elektrik üretimi yaptığımızı düşünürsek ülkemiz için de önemli olabilecek bir enerji üretim tesisi olduğunu rahatlıkla görürüz." değerlendirmesinde bulundu.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
09.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tavuk gübresinden, elektrik enerjisi üretildi
Link: Tavuk gübresinden elektrik enerjisi üretildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız