Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Sebzede yerli hibrit tohum oranı artıyor

TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Kaplan, "Sebzede 2004 yılında yüzde 10 olan yerli hibrit tohum oranı 2012 yılı sonunda yüzde 45'lere, 2013 sonu itibarıyla da yüzde 50'ye ulaştı" dedi.
 
ANTALYA - Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Nejdet Kaplan, sebzede 2004 yılında yüzde 10 olan yerli hibrit tohum oranının 2013 sonu itibarıyla yüzde 50'ye ulaştığını bildirdi.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından düzenlenen Sera Günü'nde, F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi kapsamında patlıcan ve biberde geliştirilen yerli hibrit çeşit adayları, sektör temsilcilerine tanıtıldı.

BATEM'in Serik ilçesindeki seralarında düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kaplan, gıda güvenliğinde en önemli faktörlerden birinin tohum olduğunu söyledi. Türkiye'nin yakın geçmişe kadar tohuma yeterli önemi vermediğini dile getiren Kaplan, gerek sebze gerek tarla bitkileri tohumculuğunda daha çok ithalata dayalı bir gelişim sürdürüldüğünü kaydetti.

Gıda güvenliğinde uygulanan politikalarla son yıllarda çok önemli yol alındığını anlatan Kaplan, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve özel sektör tohumculuk firmalarıyla yürütülen Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşitlerinin Geliştirilmesi ve Tohumluk Üretiminde Kamu-Özel Sektör İşbirliği Projesi ile binden fazla genetik materyalin özel sektöre aktarıldığını ifade etti.

Şu anda birçok tarla bitkisinde tohumun tamamının yurt içinde üretildiğini vurgulayan Kaplan, "Sebzede 2004 yılında yüzde 10 olan yerli hibrit tohum oranı 2012 yılı sonunda yüzde 45'lere, 2013 sonu itibarıyla da yüzde 50'ye ulaştı" dedi.

Hedef, tohumda net ihracatçı konumuna gelmek

Kaplan, şunları söyledi:

"Artık sadece tohum ithal eden ülke değil, geliştirdiğimiz tohumları ihraç eden bir ülke konumundayız. Bu alanda güçlü bir özel sektörümüz var. Avrupa'daki örneklerinden hiç de aşağı kalır durumda değiller. Geldiğimiz noktada Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesinin de çok önemli bir katkısı var. Bakanlık olarak bu projeyi çok önemsiyoruz, gelecekte de destekleyeceğiz. Amacımız F1 hibrit tohumunda Türkiye'nin net ihracatçı ülke olması. Serbest ticaret koşullarında elbette (dışarıdan hiç tohum gelmesin) diye bir iddiamız yok. Dışarıdan da gelecek, biz de dışarıya göndereceğiz fakat amacımız bize geldiğinden daha fazlasını dışarıya göndermek, tohumda net ihracatçı konumuna gelmek."

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü de Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi kapsamında domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak olmak üzere 7 sebze türünde 272 nitelikli hat ve 25 F1 hibrit çeşidinin geliştirilmesi ve sektörün hizmetine sunulmasının hedeflendiğini kaydetti.

Ünlü, proje kapsamında bugün biber ve patlıcanda abiyotik ve biyotik stres koşullarına tolerant, pazar isteklerine uygun hat ve çeşitlerin geliştirilmesi ve ana iş paketlerinde yürütülen çalışmaların ürünleri olan biberde 126, patlıcanda ise 28 aday hibritin tanıtıldığını sözlerine ekledi. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: sebze, hibrit, tohum, tagem
Link: Sebzede yerli hibrit tohum oranı artıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız