Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 

Basınçlı sulama yaygınlaştırılmalı

Prof. Dr. Kenan Uçan, yüzde 6 eğimin üzerindeki tarım alanlarında "basınçlı sulama" sisteminin uygulanması durumunda suda büyük bir randımanın sağlanacağını kaydetti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Uçan, "Yüzde 6 eğimin üzerindeki tarım alanlarında "basınçlı sulama" sistemini uygulayabilirsek suda büyük bir randıman sağlayabiliriz" dedi.

Prof. Dr. Uçan, Türkiye'nin yıllık su kaynağının ortalama 112 milyon metreküp olduğunu belirtti. Bu oranın yıllara göre değişkenlik gösterdiğini vurgulayan Uçan, kuraklığı ise "doğal afet" olarak nitelendirdi. Kuraklığın, su kaynaklarını verimli kullanılmasını zorunlu haline getirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Uçan, "Kuraklık aslında sosyo-ekonomik yapıya etki eden bir faktör. Dolayısıyla ülkemizin kaynaklarını verimli kullanmalıyız. Çünkü suyun yüzde 70'i tarımsal alanda değerlendiriliyor" dedi.

Tarımda kullanılan suyun yüzde 65'inde yüzeysel metot tercih edildiğini hatırlatan Uçan, kuraklığın etkisini azaltmak için bu kaynağın iyi rezerve edilmesi gerektiğini kaydetti. Sulama konusunda bilinçlendirme çalışmalarının önemine değinen Uçan, bilimsel yöntemlerin kullanılması durumunda hem tarımsal verimin hem de su randımanın artacağına dikkat çekti.

Eğimli arazilerde basınçlı sulama yöntemini öneren Prof. Dr. Uçan, "Yaklaşık 15 milyon hektar arazimiz yüzde 6 eğimin üzerinde. Buda ülkemizde sulanabilir tarım alanlarımızın büyük bir kısmını teşkil ediyor. Dolayısıyla yüzde 6 eğimin üzerindeki tarım alanlarında basınçlı sulama sistemini uygulayabilirsek suda büyük bir randıman sağlayabiliriz. Çünkü belirli bir miktarla çok daha fazla alanı sulama imkanına kavuşuyoruz" diye konuştu.

Basınçlı su kullanımında elektriğe ihtiyaç duyulduğunu aktaran Uçan, bu sorunun da güneş enerjisiyle çözülebileceğini sözlerine ekledi.








 
 
 

Ekleme Tarihi
30.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Basınçlı sulama
Link: Basınçlı sulama yaygınlaştırılmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız