Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Güneş Enerjisiyle Tarımsal Sulama

Türkiye'nin önemli tarım alanlarından Manisa'da kimi çiftçiler, elektriği bulunmayan arazilerini seyyar güneş enerji sistemiyle suluyor.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Güneşten elektrik üretimi her geçen gün ucuzladığı için çiftçilerimiz buna yöneliyor"- Çiftçi Arif Cantürü: "Dört panelden oluşan sistemi traktör römorkunun üzerine kurdurdum. Şimdi arazilerimdeki tüm ürün çeşitlerini damlama yöntemiyle sulayabiliyorum"
 
MUAMMER KÖKÇÜOĞLU - Manisa'da bazı çiftçiler, seyyar güneş enerji sistemiyle elektriği olmayan arazilerde tarımsal sulama yapıyor.

Saruhanlı ilçesine bağlı Adiloba Mahallesinde çiftçilikle uğraşan Arif Cantürü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar elektrik sorunu nedeniyle tarlasında yeterli sulama yapamadığını, bu durumun ürün çeşitliliği ve verimini etkilediğini belirtti.

Elektrik sıkıntısını gidermek için araştırma yaptığı sırada bir firmanın traktör römorku üzerine yerleştirilen güneş enerji paneli sistemini gördüğünü ve tarlasının bulunduğu alanı bu yolla elektrik getirmeye karar verdiğini anlatan Cantürü, traktör römorku üzerine 4 panelden oluşan 1 kilowatlık güneş enerji sistemi kurdurduğunu söyledi.

Böylece tarlalardaki ürünü enerji masrafı yapmadan suladığını kaydeden Cantürü, şöyle konuştu:

"Son yıllarda tarım üretiminde girdi maliyetleri çok yüksek, özellikle de elektrik masrafları. Bu nedenle sürekli arayış içerisindeydim. Aklıma bu sistem geldi. Dört panelden oluşan sistemi traktör römorkunun üzerine kurdurdum. Şimdi arazilerimdeki tüm ürün çeşitlerini damlama yöntemiyle sulayabiliyorum. Güneş olduğu sürece elektrik kesintisi yok, gayet memnunum."

Çiftçi güneş enerjisi ile tanışmalı
 
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise enerji verimliliği konusunun her geçen gün daha çok önem kazandığını söyledi.

Yenilenebilir enerji kaynakları olarak adlandırılan güneş ve rüzgar enerjisinin son yıllarda öne çıkmaya başladığını vurgulayan Okur, şu bilgileri verdi:

"Özellikle güneşten doğrudan elektrik üretilmesi üstünlük sağlamıştır. Ancak, teknolojik imkanlar ve birim enerji üretim miktarı, verim düşüklüğü ve pahalılığı şimdilik bu zengin kaynaktan bol kullanmayı zorlaştırmaktadır. Güneşten elektrik üretimi her geçen gün ucuzladığı için çiftçilerimiz buna yöneliyor. Aslında olması gereken de bu. Almanya bile güneşten 17 bin megawatt elektrik üretebilmektedir. Ülkemiz, Almanya'dan iki kat daha fazla güneş almakta ancak bu kaynaktan yeterince istifade edilememektedir."
 
 
 (AA)
 
 

Ekleme Tarihi
25.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: sulama, Güneş Enerjisiyle, Tarımsal Sulama
Link: Güneş Enerjisiyle Tarımsal Sulama




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız