Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 

Malatya’ya iki ilin dışından gelen fidanlar sokulmayacak

MALATYA (CİHAN)- Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 70 ülkeye ihraç edilerek yılda yaklaşık 300 milyon dolar girdisi ile Malatya'nın ekonomisine önemli katkı sağlayan kayısının şarka virüsü tehdidi altında olduğunu bildirdi. Müdürlük bu nedenle Elazığ ve Şanlıurfa dışındaki illerden Malatya'ya sert çekirdekli meyve fidanlarının girişini yasakladı.


        Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, müdürlük toplantı salonunda 'Fidan Kontrolleri' konulu toplantı yapıldığı bildirildi. Konunun uzmanlarıyla Akçadağ, Doğanşehir, Kale ve Yazıhan İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı görevlilerinin de katıldığı toplantıda, Malatya'da Çiftçi Kayıt Sistemine 38 bin çiftçinin kayıtlı olduğu, bu üreticilerin büyük bir kısmının da Malatya kayısısı ürettiği belirtildi.

        Türkiye'nin en önemli kayısı üretim merkezinin Malatya olduğu, yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 95'inden fazlasının Malatya'da üretildiği hatırlatıldı.

        Kent ekonomisine önemli katkı sağlayan ve 40 bin çiftçinin geçim kaynağı olan kayısı ağaçlarının 'şarka virüsü' tehdidi altında olduğu işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: Şarka hastalığının belirtileri bitki aksamının her parçasında görülmesine karşın yaprak ve meyvedeki belirtileri hastalık teşhisinde önem arz etmektedir. Yapraktaki belirtisi sarı lekeler halinde bant veya halka şeklinde renk açılmasıdır. Meyveler üzerinde de bu renk açılmaları görülür. Ayrıca meyveler üzerinde halka şeklinde çöküntüler ve bunların iz düşümlerinin çekirdekte görülmesi karakteristik özellikleri arasındadır. Kayısı, erik, vişne, kiraz, şeftali ve zeytin gibi sert çekirdekli meyve fidanlarının girişi Elazığ ve Şanlıurfa hariç yasaklanmıştır."

        Konuyla ilgili Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı tarafından yol kontrolleri yapılacağı bildirilen açıklamada, "Yasaklanan sert çekirdekli meyve fidanlarının tespiti halinde fidanlar imha edileceği gibi ilgililer hakkında yasal işlem yapılacak. Kargo ve otobüs şirketleri çok sık bir şekilde kontrol edilecek, sert çekirdekli meyve fidanının bulunması halinde ilgili firmalar hakkında yasal işlem yapılacak. Kente Elazığ ve Şanlıurfa haricindeki illerden gelecek sert çekirdekli meyve fidanları fidan pazarına indirilmeden transit geçişleri sağlanacak. Fidan satışının kontrol altına alınması için kentte bir fidan pazarı kurulacak. Bu pazar dışında fidan satışı yapılmayacak.'' denildi.
CİHAN

Ekleme Tarihi
09.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: fidan,malatya
Link: Malatya’ya iki ilin dışından gelen fidanlar sokulmayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız