Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 

 
TARIM SİGORTASINDA BÖLGESEL ADALETSİZLİK

Malatya Kayısısına ödenen sigorta primi, Fındığa ödenen primin dört katından daha fazla Kayısı üreticisi ve ihracatçısı iş adamı Aydın Elmas katıldığı bir televizyon programında tarım sigortaları alanında bölgelerarası adaletsizlik yapıldığını vurguladı.


Elmas “ilimizde yaşanan don felaketinden sonra Malatya kayısısının tamamına yakını donmak suretiyle yok olmuştur. Yaşanan bu felaketten sonra yokluk ve açlıkla karşı karşıya kalan Kayısı üreticileri dertlerine derman ararken karşılaştıkları en büyük sorun neden sigorta yaptırmıyorsunuz sorusu olmuştur. Bende bu piyasadaki hem üretici kimliğimle hem de ihracatçı kimliğimle bu konunun nedenini bulabilmek için yoğun çalışmalar yaptım, ülke genelinde araştırmalar yaptım. Yaptığım araştırmalar sonucunda vardığım sonuç, Kayısı üreticileri için dudak uçuklatan cinstendir.” Diyerek konuşan Aydın Elmas karşılaştığı sonuçları da rakamlarla ortaya koydu. Elmas “ Giresun ilinde 100 bin Lira riskle ürününü sigorta yaptıran bir üreticinin tarım sigortaları havuzuna ( TARSİM ) ödemesi gereken sigorta pirimi 2.500 Lira iken Malatya’da aynı miktarda yani 100 bin lira riskle sigorta yaptıran bir Kayısı üreticisinin aynı TARSİM’e ödemesi gereken sigorta primi 10.350 Liradır

Bu primleri kıyasladığımızda Fındık üreticisinin aynı riskteki sigortaya ödediği primin dört katından daha fazla bir prim ödemek zorunda kalıyor Kayısı üreticisi” diyerek konuşan Elmas “ aynı ülkenin iki ayrı bölgesindeki bu ayrımcılığın ve adaletsizliğin nedenini anlamaktan zorlanıyorum ve bunu bir yetkilinin çıkarak açıklamasını tüm Kayısı üreticileri gibi bende istiyorum” dedi. Aydın Elmas konuşmasının sonunda, ” Eğer tarım sigortası uygulamasında böylesi bölgeler arası farklar kaldırılmazsa, Kayısılarını sigorta yaptırma imkânı yakalayamayan üreticiler her yaşanan doğal afet sonrasında aynı sıkıntıları yaşayacaktır. Bir yıl sonrası için bahçelerine gerekli bakımı yapamayacakları için de kayısımızı yok olma tehlikesi beklemektedir. Yetkililer bir an önce bu yıldan başlayarak, başta tarım sigortası prim miktarlarındaki bölgeler arası farklılıkları ortadan kaldırarak her üreticinin bahçesini sıkıntıya girmeden sigorta yaptırabilecekleri makul bir seviyeye çekmelerini, hem de bu yıl yaşanan don afetinden dolayı mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyetlerini giderecek alan bazlı destek vermelerini bekliyoruz”dedi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tarım Sigortası
Link: Tarım Sigortasında Bölgesel Adaletsizlik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız