Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


Çiftçiye Toprak Tahlili Yaptırılması Uyarısı

ANTALYA (İHA) - Antalya'nın Korkuteli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı, bahçelerin verimini artırmak için üreticilerin toprak tahlillerini yaptırması gerektiğini söyledi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı, bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımının önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Özellikle Patates üreticilerinin toprak tahlili yaptırmaları zorunlu" dedi. Karlı bir gübrelemenin ancak bitkinin isteği olan gübre cins ve miktarını bilmek ve bu gübreleri en uygun zamanda toprağa uygulamakla yapılabildiğini vurgulayan Çağırıcı, "Önemli olan diğer bir hususta gübreye en az parayı vererek en fazla ürünün nasıl kaldırılacağını bilmektir. Bunun içinse toprak analizlerinin sonucu toprağımızdaki besin maddesi miktarını bilmemiz gerekir. Yani toprak analizleri yaptırmalıyız. Toprağımızın hangi gübreye ihtiyacı varsa, analizde ortaya çıkar. Hem üründe verim artar, hem de boş yere gübre masrafı ortadan kalkar. Doğru gübre kullanımıyla topraklarımızı korumak, oluşabilecek maddi zararları en aza indirmek ve daha iyi ürün kalitesi elde etmek mümkün" dedi.
 
Tarımsal üretimdeki en önemli problemlerin başında gereğinden fazla ve aşırı gübre kullanımının geldiğini söyleyen Çağırıcı, fazla gübrenin fazla ürün anlamını taşımadığını, bazen bitkiye zehir etkisi yaparak ürünün azalmasına neden olduğu söyledi. Bir gübrenin fazla verilmesinin, bazı diğer besin maddelerinin bitki tarafından alınmasını engellediğini ifade eden Çağırıcı, bu durumun da ürün miktar ve kalitesini düşürdüğünü söyledi. Çağırıcı, fazla gübre kullanımının ülkenin dövizinin boşa gitmesine de sebep olduğunu bildirerek, özellikle patates üreticilerinin toprak tahlili yapmalarının mecburi olduğunu kaydetti.
 
 

Ekleme Tarihi
30.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çiftçiye, Toprak Tahlili, Yaptırılması Uyarısı
Link: Çiftçiye Toprak Tahlili Yaptırılması Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız