Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarım Tedarik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Tarım Finansmanı
 Tarım Sigortası
 Hizmet Sektörü
 Fuarlar
 Tohum
 Gübre
 Zirai İlaç
 Mekanizasyon
 Sulama
 Fidan
 Diğer
 


DEDAŞ'tan tarımsal sulama için kampanya

Tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek isteyen DEDAŞ, çiftçiler için kampanya başlattı.

DİYARBAKIR - DEDAŞ, tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımını önlemek amacıyla çiftçiler için kampanya başlattı. Kampanyadan yararlanmak isteyen üreticiler, sezonluk olarak mısır ve pamuk için 100 dönüme 9 bin lira, ikinci ürüne de artı 2 bin lira ödeyecek.

DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yıldız, DEDAŞ hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında, bölgede yüzde 70'lerin üzerinde kaçak elektrik kullanımının söz konusu olduğunu söyledi.

Bölgede tarımsal sulama ağırlıklı olarak tüketilen elektrik enerjisinin 4 milyar kilovatsaatin üzerinde olduğunu, bunun yaklaşık yüzde 95'ini kontrol edemediklerini vurgulayan Yıldız, "Tarımsal sulamadaki elektriğin en az yüzde 90'ı kaçak olarak kullanılıyor. Çiftçiler ödeme güçlüğü çektiklerini ifade ediyor ancak bizim de elektriği bedelsiz verme gücümüz olamaz" dedi.

Çiftçilere yönelik dönüm esaslı bir kampanya başlattıklarını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"'Çiftçilerde elektriği devlet karşılıyor' diye bir düşünce var. Ama bunu devlet değil, elektrik borcunu düzenli ödeyen vatandaşlar karşılıyor. Kaçak elektrik kullanımının bölgeye zararı var. Enerji kalitesini düşürüyor. Sanayiciler ciddi zarar görüyor."

"Kaçak elektrik bölgeye zarar veriyor"

Bölgede yapılan yatırımların kaçak kullanım oranına göre değiştiğini belirten Yıldız, şunları söyledi:

"Yatırım planlamalarında ciddi sorunlar oluyor. Geçmişte yapılan yanlışları telafi etmek için uğraşıyoruz. Sahada yüklenici eliyle bile çalışma yapamıyoruz. Sahada çalışan ekipleri çalıştırmakta zorlanıyoruz. Sahadaki çalışmalarımız bir şekilde engelleniyor. Tarımsal sulama için 45-50 bin civarında kuyu olduğunu tahmin ediyoruz."

DEDAŞ AŞ Sözcüsü Gökay Üstün de bölgede 152 bin çiftçinin bulunduğunu, bunların yaklaşık 44 bin 500'ünün pamuk ve mısır tarımı yaptığına dikkati çekti.

Enerji kullanarak sulama yapan 33 bin 348 çiftçinin bulunduğunu vurgulayan Üstün, yüzde 90-95 geri dönüşü olmayan bir tüketimden söz ettiklerini kaydetti.

Kampanya hakkında bilgi veren Üstün, şöyle dedi:

"Kampanyanın iki ayağı bulunuyor. Birincisi abone olan çiftçilere dönüm üzerinden sezonluk ücretlerle elektrik verilmesidir. Kullandıkları elektriğin çok cüzi kısmına denk gelen bu bedelleri ödemelerini istiyoruz. Pamuk ve mısır için sezonluk olarak 100 dönüme 9 bin lira söz konusu. Ardından ikinci ürüne artı 2 bin liralık talebimiz olacak. Kampanya kullanılan elektriği yüzde 25'ine denk geliyor. Çiftçilere büyük bir avantaj sunuyor. Kampanyaya başvuru süresi 16 Haziran'da sona eriyor. Kampanya 3 yıla kadar uzatılabilir. Çiftçilere uzun vadede büyük menfaatler sağlayacak."

Üstün, kaçak elektrikle mücadele kapsamında şimdiye kadar 9 bin 561 abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu, 8 bin 125 abone hakkında da icra işlemleri başlatıldığını sözlerine ekledi.

Bu arada basın toplantısının yapıldığı salonda elektrik kesintisi yaşanınca Üstün "Görüyorsunuz bizim de elektriklerimiz kesildi" diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: dedaş, kaçak elektrik, kampanya, sulama
Link: DEDAŞ'tan tarımsal sulama için kampanya




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız