Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Fasulye,Bezelye »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
Nevşehir’de Patates Üreticileri İçin Alternatif Ürün Arayışları 

NEVŞEHİR’DE PATATES ÜRETİCİLERİ İÇİN ALTERNATİF ÜRÜN ARAYIŞLARI


NEVŞEHİR (İHA) - Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde patatese alternatif olarak gerçekleştirilen kuru fasulye üretiminde önemli bir mesafe alındı. İlçede fasulye ekim alanı 19 bin dekara ulaştı.

Nevşehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada, 2001 yılında Nevşehir’deki patates üretim alanların da patates siğili denen ve yumrularda kalite ve yemeklik vasfını düşüren ve mücadelesi oldukça zor olan bir hastalığın ortaya çıktığını ve hastalıkla mücadele amacıyla Tarım Bakanlığı’nın patates siğili görülen alanlarda değişik yöntemler uygulamaya başladığını kaydetti.

Bu mücadele yöntemlerinden birisinin de tarla bitkileri ekiliş alanlarında yumrulu bitkiler haricinde patatese alternatif , kuru fasulye, havuç, çilek, domates ve meyvecilik üretimleri olduğunu söyleyen Yılmaz, alternatif ürün arayışları çerçevesinde Nevşehir Valiliği ve Derinkuyu Kaymakamlığı’nın desteğiyle İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce deneme amacıyla Derinkuyu ilçesinde 2005 yılında 10 çiftçi ile 400 dekar alanda 3 çeşit ile kuru fasulye üretimine başlanıldığını ve 2005 yılı sonunda bin 314 dekar ekiliş alanı ile ortalama dekardan 450 fg ürün elde edildiğini vurguladı.
 
Derinkuyu ilçesinin yanı sura Yazıhüyük ve Suvermez beldeleri ile Çakıllı, Til, Güneyce, Özlüce, Kuyulutatlar ve Doğala köylerinde fasulye üretim alanının 19 bin128 dekara ulaştığını kaydeden Yılmaz: “Bölgede 2005-2011 yılları arasında kuru fasulye üretimin de yaklaşık 15 kat civarında bir artış kaydedilmiştir. Ayrıca, patatese alternatif olarak münavebeye sokulan kuru fasulye patatese nazaran daha az bir sulama ile üretilmekte, kendisi toprağı azotça zenginleştirdiğinden kendisinden sonra gelen bitkiye daha iyi bir toprak yapısı ve ortamı sağlamaktadır. İleriki dönemlerde de alternatif ürün çalışmalarına ve İlimiz üreticilerinin desteklenmesine devam edilecektir” dedi.

Ekleme Tarihi
24.06.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Nevşehir, Patates, Üretici, Alternatif Ürün, kuru fasulye
Link: Nevşehir’de Patates Üreticileri İçin Alternatif Ürün Arayışları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız