Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Domates »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru domates
 Salça-Ketçap-Domates suyu
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

"Salçalık domates"te hasat başladı, alım fiyatları yükseldi


"Salçalık domates"te hasat başladı, alım fiyatları yükseldi Bu sene Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yarısına yakınının temin edilmesi beklenen Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında hasat başladı.



Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yaklaşık yarısını karşılaması beklenen Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında hasada başlandı.

Çiftçilerle daha önce kilogramı 21-23 kuruştan sözleşme imzalayan fabrikaların, yurt içi ve dışında salça talebinin artması ve Ege Bölgesi'nde iklim kaynaklı rekolte düşüşlerinin neden olduğu açığı kapatmak için fiyatları 25-26 kuruşa kadar yükseltmesi, üreticilerin yüzlerini güldürdü.

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Karacabey ve Mustafakemalpaşa başta olmak üzere İzmir'in Torbalı ve Bergama, Manisa'nın Salihli ilçeleriyle Çanakkale'nin, salçalık domates üretiminde büyük pay sahibi olduğunu söyledi.

Karacabey'de 78 bin, Mustafakemalpaşa'da 7 bin dekar olmak üzere Bursa'da 85 bin dekar alanda salçalık domates yetiştirildiği anlatan Karaca, "Aşağı yukarı 1 milyon ton ürün bekliyoruz. Kazasız belasız bir sezon geçirmemizi temenni ediyorum" dedi.

Karaca, salçalık domateste kilogram başına alım fiyatlarının, fabrikalarla yapılan sözleşmeler çerçevesinde peşin ödemeli 21 kuruş, yarısı peşin, kalanı 2015'in ocak ayında ödemeli 22,5-23 kuruş olarak belirlendiğini hatırlattı.

Dünyada, küresel ısınmadan kaynaklanan birtakım dengesizlikler, hava koşullarında olumsuzluklar yaşandığını ifade eden Karaca, "Bu tabii diğer ülkelerde de etki yaratıyor, o bakımdan bir salça açığı oluşacak muhakkak. Türkiye genelinde bakarsak aşağı yukarı 180 bin dekar alanda ekili domates var ve 2 milyon ton domates elde edilebilir. Sözleşmeli tarım çerçevesinde çiftçi arkadaşlarımız 21-23 kuruşa sözleşme yapmıştı. O zaman da fabrikaların bu fiyatı revize etmeleri gerektiğini belirtmiştik. Bugün 25 kuruşa yükselttiler ve 26 kuruşa alan da var. O zaman da 25 ila 30 kuruş arasında bir beklenti içindeydik. Öyle bir fiyata oturacak gibi duruyor şu anda" dedi.

Salçalık domates fiyatlarının artmasında iklim koşullarının önemli ölçüde belirleyici olduğunu vurgulayan Karaca, bu yıl Ege Bölgesi'nde yağışlardan dolayı hem ekimlerin geciktiğini hem de rekoltenin çok düşük kalacağının tahmin edildiğini söyledi.

ABD, Çin, İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın, Türkiye'nin salçalık domates ve salça üretiminde önemli rakipleri olduğunu kaydeden Karaca, İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın bu sektörden çekilmek üzere olduğunu ve söz konusu boşluğu Türkiye'nin doldurabileceğini sözlerine ekledi. (TARIM TV)
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Salçalık domates
Link: 'Salçalık domates'te hasat başladı, alım fiyatları yükseldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız