Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Domates »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru domates
 Salça-Ketçap-Domates suyu
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Tokat'tan Avrupa'ya domates ihracatı

Yıllık ortalama 75 bin dekar alanda, Türkiye'deki domates üretimininin yüzde 5'ini gerçekleştiren Tokat'tan yılda yaklaşık 200 bin ton mahsul, Almanya, Belçika ve Hollanda'nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvnacılık Müdürü Ali Yavaş, yaptığı açıklamada, Tokat'ın tarım kenti olduğunu söyledi.

Tokat'ta domates ve kiraz üretiminin yoğunlukla yapıldığını belirten Yavaş, "Tokat'ta tarımda 80 çeşit ürün yetişiyor. Tokat'ın özellikle 'Kazova' dediğimiz bölgesinde ağırlıklı olarak domates üretiliyor. Genelde de yüzde 80-90 oranında sırık domatesi üretiliyor" dedi.

Bu yıl üretimin iyi seviyede olduğunu dile getiren Yavaş, domates hasadına 25 gün önce başladıklarını kaydetti. Hasadın çok iyi gittiğini aktaran Yavaş, "Domatesin kilosu 55-60 kuruş arasında değişiyor. Biz 50 kuruşun altına düşmezse fiyatın normal olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
 



Türkiye'de ortalama yıllık 10-11 milyon ton domates üretildiğini dile getiren Yavaş, bunun yaklaşık yüzde 5'inin Tokat'ta gerçekleştirildiğini söyledi.

Tokat'ta yıllık 500-550 bin ton domates üretildiğini, Antalya, Mersin ve Muğla'dan sonra Tokat'ın geldiğini belirten Yavaş, "Domatesimiz yurt içinde hemen her yere gidiyor. Tokat'ta gümrük olmadığı için Hatay ve Mersin'deki toptancılar vasıtasıyla ihracat yapılıyor. Avrupa ülkelerine domates ihracatı yapıyoruz. Domatesimiz Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine gidiyor. Türk cumhuriyetlerine de domates ihraç ediyoruz" diye konuştu.

Ali Yavaş, Tokat'tan yıllık yaklaşık 200 bin ton domates ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi.

"Tokat'ın 20-25 yıllık bir tecrübesi var"
 
Türkiye'nin birçok yerinde domates üretiminin hızla yaygınlaştığına dikkati çeken Yavaş, şunları kaydetti:

"Tokat domatesi lezzetli ve kaliteli. Tokat'ta gece ve gündüz sıcakları domates üretimine uygun. Domateste en önemli kriter gece ve gündüz arasındaki sıcaklık. Bu fark Tokat'ta en ideal seviyede olduğu için bizim domatesimizin aroması, dayanıklılığı ve kalitesi birçok ilin ürününe göre iyi durumda. Müdürlük olarak çiftçilerimize üretim ve hastalıkla mücadelede yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu sene üretimde çok şükür sıkıntımız yok. Tokat'ın 20-25 yıllık bir tecrübesi var. Tokat'ta 1994 yılında sırık domatesi üretimi başladı. Yıllarca üretimimiz arttı."

Yavaş, Tokat'ta ev tipi salça üretiminin de yaygın olduğunu ve kentin bu alanda isim yaptığını aktararak, "Yaklaşık 10-15 bin dekar alanda salçalık domates üretiliyor. 55-60 bin tona yakın salçalık domates üretiyoruz. Bu da önemli bir rakam" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: domates, Tokat, ihracat, Tokat'tan Avrupa'ya, domates ihracatı
Link: Tokat'tan Avrupa'ya domates ihracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız