Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Domates »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru domates
 Salça-Ketçap-Domates suyu
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Salça fabrikasından domates üreticisine fiyat jesti

Çiftçinin domates alımında iyileştirme talebine bir fabrikadan olumlu cevap geldi. Sözleşmeli alım fiyatı yükseltilirken, çiftçi diğer firmalardan da jest bekliyor.

Türkiye’deki salça fabrikalarının domates ihtiyacının yarısını karşılayan Karacabey ve Mustafakemalpaşalı çiftçiler, verim düşmesine rağmen taahhüt ettikleri mahsul bedelinin aynı kalmasıyla yaşadıkları mağduriyeti dile getirmişti.
 
Geçtiğimiz günlerde Karacabey’de düzenlenen ve Mustafakemalpaşalı üretici temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, “Çiftçilerimiz salça fabrikalarıyla et ve tırnak gibi ayrılmaz birer parça halinde. Her iki tarafın ekonomik şartlar çemberinde birlikte yaşaması ve yaşatılması gerekir. Bu yılın fiyat uygulamalarına baktığımızda fabrikalara sözleşmeli olarak domates teslim eden çiftçi kardeşlerimizin piyasa şartlarında mağdur edildiği net olarak görülmektedir. Salça fabrikalarının kendileri için ana madde kaynağı durumundaki ve firmalarına bağlılık gösteren domates üreticilerini ekonomik yönden korumaları gerekmektedir. Bugün sözleşmeli üreticilere kilosu 21-22 kuruştan değil, 26 kuruştan ödeme yapılması haklarıdır. Fabrikaları bu bize jest yapmaya davet ediyorum” diye konuşmuştu.
 
Toplantı sonunda Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçileri, salçalık domateste yaşanan sözleşmeli fiyat sıkıntısını masaya yatırdıktan sonra, kurulan iki ayrı komisyonun sanayicilerle görüşerek iyileştirme talep etmesi kararlaştırılmıştı. Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın başkanlığını üstlendiği komisyonun sanayicilerle görüşmesinin ardından ABC Konserve Fabrikası alım fiyatlarına iyileştirmeye gitti. Fabrikanın yaptığı duyuruda alım fiyatının yükseltildiği belirtilerek 0.215 kuruşluk peşin ödeme sözleşmeli domatese 0.250 kuruş, 0.226 kuruştan alınan ocak vadeli sözleşmeli domatese de 0.261 kuruş ödeneceği duyuruldu.
Benzer iyileştirmenin diğer sanayi kuruluşlarından da gelmesi bekleniyor.
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
10.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bursa, domates alımı, salça fabrikaları
Link: Salça fabrikasından domates üreticisine fiyat jesti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız