Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Marul, Yeşillikler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze marul
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

Batman'da çiftçiler çilekten sonra marul üretimine de başladı

BATMAN (CİHAN)- Tekel Yaprak Tütün İşletmelerinin özelleştirilmesinden sonra tütün ekimine getirilen kotanın ardından alternatif ürün arayışına giren Batmanlı çiftçiler çilekten sonra marul üretimine de başladı.


Sason ve Kozluk ilçeleri daha çok çilek üretimine yönelirken Batman merkez çevresinde ikamet eden çiftçiler Çiğköftenin vazgeçilmezi marul ekimine başladı. Marulun tek yıllık serin iklim sebzesi olduğunu belirten marul yetiştiricisi M.Şah Altunboğa, yetişme süresi 2 -3 ay gibi kısa süreli marul üretiminde önemli bir aşama kaydettiklerini, ancak pazarlamada sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Üretim aşamasında sıkıntı yaşamadıklarını belirten Altunboğa, "Marullar olgunlaştıktan sonra tarlada bırakamıyoruz. Bırakırsak çürür. Hemen pazara sokmamız lazım. Ancak iç pazarda çok az tüketebiliyoruz. Sebze halindeki komisyoncular anlaşmalı oldukları dış üreticilerden de mal alıyor. Talep fazlasını çevre illere götürüp pazarlayacak gücümüz olmadığı için ürettiğimiz marulları yarı fiyatına satmak zorunda kalıyoruz. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor." dedi.

Marulun ağırlıklı olarak manavlarda, pazarda, marketlerde satıldığını, son yıllarda sayıları hızla artan çiğ köftecilerin de önemli tüketiciler arasına girdiğine dikkat çeken M. Ali Değirmenci, tütüne getirilen kotanın ardından çocuklarıyla marul üretimine başladığını belirtti. 12 kişilik ailesiyle tarlada marul ürettiğini belirten Değirmenci, devletin çilek üreticilerine, diğer sebze meyve ve hububat üreticilerine çeşitli destekler sağladığını hatırlatarak, marul üreticilerine de destek sağlanmasını istedi. Marulun fiyatını komisyoncuların belirlediğini ileri süren Değirmenci, "Olgunlaşan marulu tarlada fazla tutamadığımız için komisyoncuların belirlediği fiyata satmak zorunda kalıyoruz." diye konuştu. CİHAN

Ekleme Tarihi
29.08.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: çiftçi,çilek,marul,Batman
Link: Batman'da çiftçiler çilekten sonra marul üretimine de başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız